Zestig jaar TV: Vijf transmediale projecten van start in Hilversum

De projecten zijn stuk voor stuk experimenteel en origineel.
– In ‘Alleman Filmt’ (NCRV in samenwerking met Stetz Film) worden eigentijdse beelden met hulp van het publiek verzameld om vijftig jaar na de documentaire van Bert Haanstra tot een ‘Alleman 2013’ te komen.
– HUMAN (in samenwerking met IKON, KRO, MAX, BOS en NPO) bouwt de ruim 2.000 biografische programma’s in het archief uit tot een audiovisueel biografisch platform van Nederland.
– Waterland Film, Tuvalu Media en BNN werken het op internet reeds succesvolle project ‘Who’s in, Who’s out’ verder uit. In deze serie praat en beslist het publiek mee over de personages in een verhaal dat draait om zes jongeren die met elkaar op de Dream Academy zitten.
– Het ‘SALIGIA 7’ project van de VPRO (geproduceerd door Hubbub Media) is een zogenaamde ‘Alternate Reality Game’ (ARG) waarin Zombies de straten van Amsterdam gaan bevolken en via verschillende media hun sporen achterlaten. Het spel leidt tot een nieuwe science fiction serie voor de Nederlandse televisie.
-In het ‘Spangas Spangotcha’ project van de NCRV worden rondom het thema ‘Wat is normaal’ virtuele karakters aan de Spangas televisie serie toegevoegd en kunnen deelnemers via QR codes extra beeldmateriaal ‘winnen’.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het Mediafonds en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid begonnen in september 2010 deze regeling om een cultureel en vernieuwend transmediaal karakter te geven aan het zestigjarig jubileum van televisie in Nederland. Met transmediale producties wordt hier bedoeld dat via verschillende media (bijvoorbeeld een combinatie van radio, televisie, mobiel en een online spelomgeving) een verhaallijn wordt neergezet met complementaire inhoudelijke en creatieve dwarsverbanden.

De commissie is aangenaam verrast dat in een korte periode maar liefst tien verschillende publieke omroepen een aanvraag indienden. Het Transmedia genre leent zich, lijkt het, in Hilversum voor experimentele mediadiensten. Mede daarom beraden de initiatiefnemers zich op continuering van de regeling. De commissie bestond uit vijf leden waarvan er drie door de NPO, het Mediafonds en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid waren benoemd en twee leden op ad hoc basis deelnamen. De drie vaste leden van de commissie waren: Bert van der Veer (programmamaker en schrijver), Irene Costera Meijer (hoogleraar journalistiek en lector media) en Andra Leurdijk (researcher media en innovatie bij TNO ICT).

Bron: Mediafonds