De F van Speelfilmproducenten

De club wil voortaan ook producenten van televisiefilms, documentaires en animatie in de gelegenheid stellen om lid te worden. Architect van het voorstel is Marc van Warmerdam, die sinds januari de voorzittershamer hanteert. “Alles wordt er helderder en eenvoudiger door en het levert een grotere kans van slagen op in gesprekken met de overheid, leveranciers en personeel,” zegt hij over de reden van de koerswijziging.

Op de vraag of de NVS met dit besluit vooruitloopt op de aangekondigde bezuinigingen op cultuur zegt Van Warmerdam: “Het heeft meer te maken met efficiency: kantoorkosten drukken, zaken betaalbaar houden.” NVS-directeur Marjan van der Haar haast zich te zeggen dat de NVS niet de concurrentie aan wil met andere producentenclubs: “Dit is een intern besluit; nu moeten we nog met andere verenigingen gaan praten, desnoods over fuseren.”

De contributie blijft gelijk. Van de acht leden die hun lidmaatschap vorig jaar na een conflict over de leiding en koers van de club opzegden zijn er twee terug in het schip, wat het ledenaantal momenteel op 26 brengt. Over een nieuwe naam moet nog besloten worden. Van Warmerdam: “‘Filmproducenten’ wordt de centrale term.” Maar de afkorting NVF is al in gebruik bij de Filmdistributeurs. “Wat bijvoorbeeld wel kan,” zegt Van der Haar, “is FilmProducentenVereniging FPV.”

Bron: Filmkrant