E*Cinema 22 maart : Passie, pathos en experiment: nieuwe 35mm restauraties films Werner Schroeter

EYE voltooide onlangs twee restauraties van zijn werk – vrijwel nooit vertoond in Nederland – Eika Katappa (1969) en Der Tod der Maria Malibran (1971). De gerestaureerde versies beleefden hun première tijdens het afgelopen Internationaal Film Festival Rotterdam. 
 
Het volledige programma bestaat uit de vertoning van Eika Katappa om 18.30 en Tod der Maria Malibran om 20.30. Er worden losse kaarten verkocht. Daarnaast is het ook mogelijk om kaarten voor beide films te kopen tegen een gereduceerd tarief (double bill). De voertaal van het programma is Nederlands.
 
Programma 22 maart – 18.30 uur
 
Der Tod der Maria Malibran
(Werner Schroeter, 1971, 107 minuten) Duits gesproken en Engels ondertiteld
In dit wervelende operadrama met Andy Warhols ‘superstar’ Candy Darling naast Schroeters geliefde actrice Magdalena Montezuma, laat Schroeter, een gepassioneerd operaliefhebber, zijn fantasie de vrije loop. ‘Rijke, vreemde en perverse beelden’ schreef een criticus over Schroeters tableaux vivants die leven, lijden en sterven van een negentiende-eeuwse Duitse operazangeres tot uitdrukking brengen. Een ode aan de mystieke beeldtaal van prerafaëlitische schilders – kwijnende schoonheden, waanzin en dreigende natuur – en de decadente Romantiek.
 
Programma – 20.30 uur

De film wordt ingeleid door filmtheoreticus Eric de Kuyper

Eika Katappa
(Werner Schroeter, 1969, 134 minuten) Vrijwel geen dialoog
Wonderlijke collage van dramatisch-komische scènes over liefde, lijden en dood, begeleid door een asynchrone soundtrack van flarden opera, klassieke muziek en rock-‘n-roll. Met Schroeters geliefde actrice Magdalena Montezuma. Schroeter tekende niet alleen voor de regie maar ook voor het scenario van dit ‘grand spectacle’ dat heftige reacties bij het publiek opriep. Op het filmfestival van Mannheim kreeg de regisseur ( “Uit tweeëneenhalve minuut muziek maak ik twee uur film”) de prestigieuze Josef von Sternberg Prijs uitgereikt. 
 

Passie, pathos en experiment: nieuwe 35mm restauraties films Werner Schroeter

22 maart 2011, 18.30 + 20.30
EYE, Vondelpark 3, Amsterdam. Reserveren via tel. 020-5891400
 
Losse kaarten:
Normaal: € 8,00 Korting: € 6,70. Vrienden van EYE: € 4,50
 
Double Bill (twee films om 18.30 + 20.30):
Normaal: € 15,00 Korting: € 12,70 Vrienden van EYE: € 8,00
 
 
Komende edities E*Cinema 2011:
 
19 april: Verblind
15 mei: Cindy Keefer presenteert een programma over Jordan Belson en Oskar Fischinger
22 mei: Cyrus Frisch
 
E*Cinema? E*Cinema vindt vanaf januari 2011 plaats op elke derde dinsdag van de maand. In mei vindt het programma eenmalig plaats op zondag en is er op 15 mei een extra programma ingelast. EYE organiseert met E*Cinema een maandelijkse serie met historische en recente experimentele films uit binnen- en buitenland. In de serie E*Cinema zijn vaak bijzondere programma’s te zien waarin de filmmaker centraal staat of de relatie tussen film en andere kunstvormen wordt onderzocht.
 
EYE? Per 1 januari 2010 zijn het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, de Filmbank en Holland Film gefuseerd tot EYE Film Instituut Nederland.