Mediafonds weekoverzicht 11

Televisie
Zondag 13 maart

14:00 — 15:30
Ned. 3 / KRO    Kruimeltje
Speelfilm naar het gelijknamige boek van Chris van Abkoude. Het Rotterdams straatschoffie Kruimeltje wordt in het begin van de jaren twintig gevolgd in zijn zoektocht naar zijn ouders. Zijn vader vertrok, voordat Kruimeltje geboren werd, naar Amerika en zijn moeder stond hem na de geboorte af omdat ze te arm en te ziek was om voor hem te zorgen.
Scenario: Maria Peters
Regie: Maria Peters
Extern producent: Shooting Star

17:15 — 17:45
RTV Rijnmond
Met herhalingen elk uur t/m 23.15 uur en op maandag 14 maart elk uur van 7.15 uur t/m

16.15 uur    RO-TV: Gaan we nog dansen morgen?
Achtdelige (on)ware documentaireserie met de stad Rotterdam als uitgangspunt en arena.
Henk Broekhorst, ook bekend als Foxy Foxtrot, komt één keer per jaar echt tot leven: tijdens het Rotterdamse Zomercarnaval. Als vrijwilliger volgen we hem in de aanloop naar deze bonte feestdag. Hij ziet toe op de bouw van de praalwagens, zorgt voor veiligheid en logistiek en is een vrolijke noot in dit Rotterdams-Caribische evenement.
Filmplan: André van der Hout, Pieter Kramer
Regie: Pieter Kramer, André van der Hout
Extern producent: Holland Harbour Film & TV

21:05 — 22:00
Ned. 2 / NTR    A’dam – E.V.A. (Amsterdam En Vele Anderen)
Dramaserie in acht delen over de levens van uiteenlopende Amsterdammers. De 24-jarige Adam de Heer komt rechtstreeks uit de Zeeuwse klei in het rumoerige Amsterdam wonen om te werken bij de dienst Uitvaarten van Gemeentewege. Door een botsing leert hij zijn 30-jarige vrijgevochten buurvrouw kennen.

Aflevering 2: Koninginnenkoorts. Adam heeft zijn Zeeuwse vrienden uitgenodigd om bij hem Koninginnenacht in de hoofdstad te vieren, maar niemand komt opdagen. Terwijl de stad langzaam oranje kleurt wordt Eva, na haar mislukte affaire, door collega en vriend Harm-Jan op sleeptouw genomen.
Scenario: Robert Alberdingk Thijm
Regie: Norbert ter Hall
Camera: Richard van Oosterhout
Extern producent: Flinck Film

23:35 — 00:30
Ned. 2 / VPRO    De kijk van Kessels
Documentaire. Erik Kessels (1966) combineert vele disciplines en laat zich overal door inspireren. Hij is medeoprichter van het eigenzinnige reclamebureau KesselsKramer, grafisch ontwerper, curator en gepassioneerd fotoverzamelaar. Kessels vertegenwoordigt een stroming waarin op een nieuwe, hedendaagse manier van kijken de enorme beeldenstroom van deze tijd onder de loep genomen wordt.
Filmplan: Simone de Vries
Regie: Simone de Vries
Extern producent: Zeppers Film & TV

Donderdag 17 maart
23:00 — 00:20
Ned. 2 / VPRO    Eigen volk
Een muzikale documentaire met een voice-over in zang en spoken word, waarin de maker de geschiedenis van haar Vlaams-Afrikaanse arbeidersfamilie vertelt. In de jaren ’70 waren ze idealistisch, multicultureel en kosmopolitisch, maar drie decennia later stemt de helft van de familie Vlaams Belang.
Filmplan: Neske Beks
Regie: Neske Beks
Camera: Erik van Empel, Marie-Claire Pijman
Extern producent: Dieptescherpte

Radio
Zaterdag 12 maart

20:00 — 00:00
Radio 6 / VPRO    VPROJazzLive in het Bimhuis
Elf radio-uitzendingen/concerten rondom het VPROJazzLive festival die rechtstreeks worden uitgezonden vanuit het Bimhuis. De serie draait om nieuwe, bijzondere en kwalitatief hoogstaande jazz- en improvisatiemuziek.
Deze aflevering: De Duitse bassaxofonist en alleskunner Steffen Schorn Universe of Possibilities met muziek van de Braziliaanse toetsenist en componist Hermeto Pascoal. Verder de Italiaanse altsaxofonist Rosario Giuliani en pianist Enrico Pieranunzi met uptempo neobop. Naast live uitzending op Radio 6 zijn de concerten te volgen via de webcast op vprojazzlive.radio6.nl.
Regie: Vera Vingerhoeds

Maandag 14 maart
15:38 — 15:39
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Korte verhalen, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars. Alle minuten zijn ook te beluisteren via http://weblogs.vpro.nl/1minuut/. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend.
Regie: Jair Stein
Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

Dinsdag 15 maart
15:38 — 15:39
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.

Woensdag 16 maart
15:38 — 15:39
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.

Donderdag 17 maart
15:38 — 15:39
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.

Overig
Dinsdag 15 maart

11:05 — 12:00
Ned. 2 / VPRO    Money & Speed: inside the Black Box
Documentaire voor iPad waarin de flash crash wordt gereconstrueerd, die plaatsvond op de Amerikaanse financiële markten op 6 mei 2010. Inside the black box is een futuristische thriller over de verhouding tussen mens, markt en machine.
Conceptontwikkeling: Marije Meerman
Productieteam: Marije Meerman, Gerko Wessels, Mariska Schneider, Joris Maltha, Daniel Gross, Lutz Issler

Digitale kanalen
Geschiedenis 24

IKON    De laatste overwinning
Documentaire over de Palio, de spectaculaire, traditionele paardenrace op het centrale plein van Siena, Italië. Tien wijken kiezen een paard en een jockey en strijden in de 90 seconden durende race om de eer. Zeven maanden van voorbereiding gaan hieraan vooraf waarbij traditie, religie, politiek en sport een belangrijke rol spelen. We zien de voorbereidingen binnen de wijk Civetta en eindigen met de apotheose van Palio’s paardenrace.
Filmplan: John Appel
Regie: John Appel
Extern producent: Cobos Films

NPS    Dreaming by numbers
Documentaire over het Napolitaanse geloof in getallen. In persoonlijke verhalen van enkele verstokte lottospelers komt dit oude geloof naar voren en wordt duidelijk hoe nauw dat geloof met hun levens is verweven. In het getallenboek Grimas correspondeert elk getal met een begrip. De keuze van de cijfers waar de hoofdprijs op moet vallen kiezen de spelers niet zomaar: ze laten ze bepalen door een oude traditie.
Filmplan: Anna Maria Buchetti
Regie: Anna Maria Buchetti
Extern producent: Tsunami Film

VPRO    In Europa
Verfilming in 35 delen van het gelijknamige boek van Geert Mak. Via de persoonlijke verhalen van mensen en families die dichtbij de grote gebeurtenissen van destijds stonden wordt honderd jaar Europese geschiedenis verbeeld. Per aflevering staat een locatie en een jaar centraal. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend. Op www.ineuropa.nl zijn alle afleveringen te bekijken.
Filmplan: Hans Dortmans, Roel van Broekhoven
Regie: Roel van Broekhoven, Hans Fels, Britta Hosman, David Kleijwegt, Jorien van Nes, Walter Stokman
Extern producent: Feature Partners

VPRO    Pontiac
Documentaire over de illustrator, striptekenaar en beeldend kunstenaar Peter Pollmann, beter bekend als Peter Pontiac. In zijn boek Kraut (2000), reconstrueert hij het levensverhaal van zijn vader. Deze was in de Tweede Wereldoorlog lid van de Waffen-SS aan het Oostfront en leidde vervolgens, tot aan zijn verdwijning in 1978 op Curaçao, een marginaal bestaan als societyjournalist. Aan de hand van het levensverhaal van Pontiac krijgen we een beeld van de Nederlandse geschiedenis sinds de jaren zestig.
Filmplan: Chris Kijne
Regie: Chris Kijne

Cultura 24
VPRO    Een gelukkige hand
Gedramatiseerde documentaire van Pieter Verhoeff over het dagelijks leven en werken van cartoonist Peter van Straaten. Rode draad vormt Van Straatens minifeuilleton Agnes, waarin we worden meegevoerd in het slordig leven van de alleenstaande Agnes.
Scenario: Pieter Verhoeff, Tom Rooduijn
Regie: Pieter Verhoeff
Extern producent: Interakt

NPS    O Amor Natural
Documentaire over de erotische poëzie van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade (1902-1987). Hij schreef deze gedichten tijdens de laatste twintig jaar van zijn leven, maar ze werden pas na zijn dood gepubliceerd. Bijna iedereen in Brazilië kent zijn gedichten. Een aantal Brazilianen op leeftijd draagt, in hartstocht ontvlamd, de gedichten voor.
Filmplan: Heddy Honigmann
Regie: Heddy Honigmann
Extern producent: Pieter v. Huystee Film&TV

NTR    Het Vierde Leven, gesprekken met Hella Haasse
Documentaire over Hella Haasse, de grande dame van de Nederlandse literatuur. Ze woont met haar echtgenoot in een appartement dat uitkijkt over het Amsterdamse Vondelpark. Haasse vertelt over haar kinderjaren in Nederlands-Indië, haar schrijverschap, de Nederlandse cultuur en de levensfase waarin ze zich bevindt.
Filmplan: Machteld van Gelder, Max Pam
Regie: Machteld van Gelder
Extern producent: Stichting Kleine Storm

Holland Doc 24
NCRV    De Kinderrechter
Documentaire. Kinderrechters beslissen dagelijks over het lot van jonge delinquenten en slachtoffers van huiselijk geweld en verwaarlozing. Een complexe wereld vol dilemma’s, waarin het belang van het kind niet of nauwelijks eenduidig is vast te stellen. De lange wachtlijsten en de onmacht van hulpverleners maken het werk er niet bepaald makkelijk op. De dilemma’s van de kinderrechters zijn groot en de situatie van veel jonge delinquenten is vrij hopeloos.
Filmplan: Meral Uslu, Maria Mok
Regie: Meral Uslu, Maria Mok
Camera: Meral Uslu, Ton Peters
Extern producent: Cem MediaNCRV    Ik ben een meisje!
Documentaire over de dertienjarige Joppe, een echt pubermeisje. Ze is dol op jongens en make-up. Joppe is voortdurend verliefd, op dit moment op Bart. Als Bart ja zegt tegen vaste verkering, is het moment daar dat Joppe de waarheid moet vertellen. Ze is geboren als het jongetje Job, maar ze weet zeker dat ze een meisje is.
Filmplan: Susan Koenen
Regie: Susan Koenen
Camera: Reinout Steenhuizen
Extern producent: Hollandse Helden

VPRO    Scena del Crimine
Documentaire over de impact van het maffiageweld van de Camorra op het dagelijkse leven in Napels. Zo horen we het verhaal van een grootmoeder over haar vermoorde kleinzoon, en vertelt forensisch rechercheur Baiano hoe zijn vroegere klasgenootjes stuk voor stuk ten prooi vielen aan de maffia. Op de militaire academie wordt getracht tegenwicht te bieden aan de chaos van de stad. De door huisarrest thuiszittende kruimeldief Mauro ziet vanuit huis de levendigheid van de straten van Napels aan zich voorbij gaan.
Filmplan: Walter Stokman
Regie: Walter Stokman
Camera: Jacko van ‘t Hof
Extern producent: Zeppers Film & TV

OHM    Kids & Docs: Drona en ik
Documentaire-portret van de negenjarige Drona, bezien vanuit de ogen van zijn twaalfjarige broer Arjun. Twee jaar geleden werd officieel vastgesteld dat Drona een bepaalde vorm van autisme heeft. Hij kan slecht informatie ordenen waardoor hij moeilijk greep op het leven krijgt. Om zich staande te houden stelt hij extreem veel vragen.

Winnaar van de Kids & Docs Mediafondsprijs 2009. Kids & Docs is een workshop gericht op de talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.
Filmplan: Catherine van Campen
Regie: Catherine van Campen
Camera: Martijn van Broekhuizen
Extern producent: Zuidenwind

VPRO    Eigen volk
Zie hierboven.
Radio 1

VPRO    1 Minuut
Korte verhalen met de lengte van een minuut, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars. Het Mediafonds heeft aan dit programma ontwikkelingssubsidie toegekend.
Regie: Jair Stein
Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl

Bron: Mediafonds