Filmsymposium POWER TO THE PEOPLE

Eind jaren 70 voorspelde Francis Ford Coppola dat, dankzij de introductie van de goedkope videocamera, in de toekomst iedereen regisseur kon worden. Coppola’s voorspelling kwam uit, maar met de komst van het internet zouden  de oude machtsstructuren in de filmwereld nog veel drastischer worden ondergraven.

Dankzij het internet zijn filmproductie en –distributie niet langer het monopolie van grote producenten en studio’s. In verschillende landen bestaan inmiddels online platforms waar makers en liefhebbers elkaar treffen om samen filmprojecten van de grond te tillen door het investeren van geld en/of expertise. De Finse sciencefictionfilm Iron Sky, aangekondigd voor 2012, wordt op die manier gemaakt.
 
Regisseur Timo Vuorensola, tevens initiatiefnemer van het online platform Wreckamovie, zal tijdens het symposium tekst en uitleg geven.

Een ander aspect van de digitale revolutie is dat de filmfancultuur zich niet meer beperkt tot het passief genieten van wat Hollywood aanbiedt. Fans van bv. Star Wars en Lord of the Rings borduren voort op de door George Lucas en Peter Jackson gecreëerde sprookjeswerelden en zetten de resultaten online. Zolang ze er geen geld aan verdienen, hoeven ze zich over juridische gevolgen geen zorgen te maken.
 
Fancultuur staat ook centraal in de documentaire The People vs. George Lucas van regisseur Alexandre Philippe. Waarom de fans boos zijn op de schepper van hún Star Wars? Niet alleen de film, ook de regisseur – eveneens te gast in Amsterdam – zal duidelijkheid verschaffen.
 
Ook Zachary Oberzan heeft het een en ander uit te leggen. De Newyorker draaide in zijn eigen flatje, voor maar 95 dollar, een one-man versie van First Blood, getiteld Flooding with Love for the Kid. Waarom? Oberzan: ‘I just threw away the whole notion of the system. I wasn’t going to wait for anyone’s permission any more to be an actor and filmmaker.’ Ook permissie van de schrijver van het oorspronkelijke boek werd niet gevraagd, al gaf deze later wel enthousiast zijn zegen aan dit ultieme voorbeeld van rebelse huisvlijt.
 
De Nederlandse inbreng op het sympsium komt voor rekening van regisseur Martin Koolhoven die vorig jaar kennismaakte met de ‘macht van het volk’. Zijn succesfilm Oorlogswinter werd ter gelegenheid van het Nederlands Film Festival terug gemonteerd tot versies van 60 seconden.
 
In aansluiting op het symposium wordt de fanfilm The Hunt for Gollum vertoond en zal online crowdfunding platform CineCrowd (http://www.cinecrowd.nl/) zijn plannen voor enkele korte fantastische films aan het Imagine-publiek presenteren.
 
Symposium Power to the People
Zo 17, vanaf 14:00u, Kriterion 1
Gratis kaarten verkrijgbaar aan de kassa

Time capsule Award
Onder het motto ‘Power to the People!’, doet het festival een oproep aan iedereen die in beeld en geluid de essentie van Imagine denkt te kunnen raken. En dat in maximaal 30 seconden. Oftewel, maak je eigen festivalleader en zie ‘m straks terug op het grote doek en op een speciale plek op de Imagine website. 

Voor verdere informatie en updates over films, gasten en speciale evenementen ga naar de website: www.imaginefilmfestival.nl

Bron: persbericht MVSP