NBF tijdens Industry Day van Go Short Film Festival

In de ochtend zal er een NBF lezing plaatsvinden over de rechten en risico’s van het online plaatsen van film. Hierna zal er een uitgebreide lunch worden geserveerd aan de aanwezigen, waarna er ’s middags een paneldiscussie zal worden gehouden over online film: o.a. hoe kun je zorgen dat je je korte filmproject een langdurig leven kan geven door het inzetten van online platforms en wat zijn de verdienmodellen. De dag is gratis voor NBF-leden en geaccrediteerden van het festival, anderen betalen €15,- (inclusief lunch). Hieronder vind je meer informatie over het programma, de locatie en aanmelding. We hopen je te mogen verwelkomen op 18 maart!

Programma:

09:30 Festivallounge open

10:00-12:00: NBF lezing – Online film: de rechten en risico’s
Tegenwoordig worden om de haverklap films op internet geplaatst. Het is zo’n gemeengoed geworden door YouTube, Vimeo en soortgelijke sites dat je vrijwel alle het beeldmateriaal wel online kunt vinden, van complete speelfilms uit de jaren ’50 van de vorige eeuw als een korrelig filmpje van het verjaardagsfeest van je buurman. Hierbij wordt echter nagenoeg nooit stilgestaan bij de rechten  die aan het plaatsen verbonden zijn en de risico’s die het met zich meebrengt.

In deze door de NBF georganiseerde lezing zal de vraag centraal staan of je wel zomaar alles op internet mag plaatsen, welke specifieke rechten hierbij komen kijken en of en hoe deze contractueel te beschermen/vast te leggen zijn. Wat zijn de risico’s van plaatsing op internet? En ook de vraag aan bod of het wel wenselijk is om deze rechten vast te leggen komt aan bod.

Als eerste spreker zal Remco Klöters (Van Kaam Advocaten) het juridische kader scheppen van het de rechten die komen kijken bij het plaatsen van audiovisueel materiaal op het internet, waarna hij door middel van voorbeelden van cases de consequenties ervan met de aanwezigen zal delen. Ook zal hij een handige checklist presenteren, die gebruikt kan worden voor het maken van afspraken op dit gebied.

Emjay Rechsteiner (EYE Film Instituut) zal vervolgens uiteenzetten welke mogelijkheden EYE heeft om films online te brengen. Zo is EYE samen met de NVS en Beeld & Geluid initiatiefnemer van Filmotech: een project met als doel om het gehele Nederlandse filmaanbod direct toegankelijk te maken voor de consument. Via Filmotech zullen Nederlandse consumenten in hoge kwaliteit Nederlandse speelfilms, documentaires en TV-drama kunnen bekijken op het apparaat van hun keuze (TV, PC, iPod of mobiele telefoon) en op het moment waarop zij daar behoefte aan hebben. Filmotech heeft voor het opzetten van dit project met alle auteursrechtelijke organisaties die ertoe doen rond de tafel gezeten en deze op één lijn gekregen. Ook op Europees niveau is er veel aandacht voor dit Nederlandse initiatief.

13:00-14:30 Industry lunch
Wethouder Henk Beerten (Cultuur Gemeente Nijmegen) heet de gasten van het festival welkom. Voor NBF-leden is de lunch gratis.

15:30- 16:30 Debat: Online for a living on short en presentatie CineCrowd (Engelstalig)
Wat is online succes en hoe vertaalt zich dat? Kunnen filmmakers hun brood verdienen met online film? Als panelleden zullen de volgende personen aanwezig zijn: Kam Jey (international online sales agent), Eveline Lobeck (THE NOTEBOOK, winnaar Guggenheim Youtube wedstrijd en het NOFF) Joris van den Berg (regisseur, Meisjes van Thijs – Blackframe Productions), Roel van de Weijer/Pepijn van Dijk (Cinecrowd).

Aanmelden:
Voor NBF-leden en geaccrediteerden van het festival is deze Industry Day en de lunch gratis, andere betalen €15,-. NBF-leden dienen zich aan te melden via nbf@nbf.nl of 020-6646588, anderen kunnen zich via deze link aanmelden, uiterlijk 11 maart 2011. Meer informatie over de Industry Day en Go Short kunt u vinden op de websites www.nbf.nl en www.goshort.nl.

Details:
Wat: Industry Day Go Short Film Festival, met NBF lezing, lunch en paneldiscussie
Waar: Go Short Festival Lounge, (tegenover arthouse Lux), Klein Mariënburg 24, Nijmegen
Wanneer: vrijdag 18 maart 2011, programma van 10:00 tot 16:30
Voor wie: NBF-leden en geaccrediteerde Go  Short professionals (gratis) en andere geïnteresseerde filmprofessionals (deelname €15,-)