Oproep voor Lezen en Schrijven Film Awards op het Nederlands Film Festival

Beste filmmaker,

Actrice Kate Winslet ontving in 2009 een Oscar voor haar rol in The Reader (regie: Stephen Daldry) als de analfabete Hannah. Kate Winslet vond het een van de moeilijkste rollen van haar carrière: “De schaamte weegt enorm op Hannah’s schouders. Ze draait nog liever voor de rest van haar dagen de bak in dan openlijk toe te geven dat ze niet kan lezen of schrijven”, aldus de Oscarwinnares in een interview.

Voor anderhalf miljoen volwassenen (waarvan een miljoen autochtonen) in Nederland is dit
gevoel herkenbaar. Zij zijn laaggeletterd.

Een bijzonder initiatief op het Nederlands Film Festival 2011
Films als The Reader, maar ook documentaires over laaggeletterden inspireerden Stichting
Lezen & Schrijven en Starsound Productions tot een bijzonder initiatief:

Wij dagen u uit om een korte film te maken waarin laaggeletterdheid – het probleem, maar bijvoorbeeld ook de oplossing – centraal staat. Het verhaal kan verteld worden door middel van fictie, drama, een intrigerend portret, en op humoristische of abstracte wijze… dat is geheel aan u. Wij zijn voornemens om tien films te tonen tijdens een exclusieve première op het Nederlands Film Festival 2011, dat plaatsvindt van woensdag 21 tot en met vrijdag 30 september.

Hoogtepunt van de premièreavond is de officiële award-uitreiking voor Beste Film, Beste Regie, Beste Script, Beste Acteur en Beste Actrice. Wij verwachten bijzondere genodigden, betrokkenheid uit alle lagen van de filmwereld en veel multimediale exposure – vanaf de aanloop naar de premièreavond tot ver erna.

Taboe
Stelt u zich eens voor dat u grote moeite hebt met lezen en schrijven. Hele gewone dagelijkse handelingen zoals een treinkaartje of bioscoopkaartje kopen zijn een groot probleem. De schaamte is groot, u heeft het gevoel de enige te zijn en in een isolement te raken. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven weten hun probleem vaak al jaren uitstekend te verbergen door trucs en smoezen te gebruiken. Aan de buitenkant kun je niet zien of iemand laaggeletterd is. Mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven durven hier pas voor uit te komen wanneer zij met de ernst van hun beperking worden geconfronteerd: bijvoorbeeld wanneer de partner overlijdt en ze ineens zelf bankzaken moeten regelen, of wanneer ze een kind krijgen en graag willen voorlezen. Dit zijn de momenten waarop zij – al dan niet geholpen door vrienden, familie of collega’s – de moedige stap zetten om iets aan hun probleem te doen.

Doet u mee?
Stichting Lezen & Schrijven heeft productiemaatschappij Starsound Productions in de arm genomen om de wedstrijd te begeleiden. Mail vóór 31 maart uw plan/treatment voor de korte film naar lsfa@starsoundproductions.com. Wij zouden het op prijs stellen als u ons vooraf laat weten dat u van plan bent om aan de wedstrijd deel te nemen.

Tien plannen willen wij vervolgens groen licht geven voor het realiseren van de film; zij kunnen rekenen op een stimuleringsbijdrage van €1.250,-. De films moeten gereed zijn op donderdag 1 september 2011, waarna een vakjury zich over de creaties zal buigen.

We kijken uit naar uw inzending!

Met vriendelijke groet,
Paul Mosterd                        Edgar Wurfbain
Directeur                             Producer
Stichting Lezen & Schrijven    Starsound Productions