Oproep IDFA Documentaire Workshop 2011

Deelnemers werken gedurende een half jaar, onder leiding van een ervaren regisseur, een idee uit voor een documentaire filmplan. De Mediafondsprijs Documentaire, een geldbedrag van € 125.000,-, wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Mediafonds en is bestemd voor de realisering van het beste filmplan dat in de workshop is ontwikkeld.

Deelnemers
Er worden uitsluitend deelnemers geselecteerd die zich verder willen ontwikkelen als documentairemaker. In de eerste fase wordt door maximaal 10 deelnemers aan de research gewerkt. Hierna vindt er een selectie plaats en gaan 6-8 deelnemers door naar de tweede fase.

Mediafondsprijs Documentaire

De Mediafondsprijs Documentaire, een geldbedrag van € 125.000,- , wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het  Mediafonds en is bestemd voor de realisering van het beste filmplan, dat in de IDFA Documentaireworkshop is ontwikkeld. Tijdens IDFA 2010 is de Mediafondsprijs Documentaire uitgereikt aan Barbara Visser voor haar filmplan C.K..

Opzet van de workshop

De intensieve documentaire workshop duurt zes maanden. De ca. 20 bijeenkomsten vinden zowel overdag als ‘s avonds plaats. Er wordt zowel in groepsverband als individueel gewerkt. Naast de workshopleider gaan gastdocenten uit verschillende disciplines in op de projecten. Nadat de filmplannen begin november zijn ingeleverd wordt het presenteren van de filmplannen aan de omroepen en producenten voorbereid. Aan het einde van het workshoptraject buigt een onafhankelijke jury zich over de filmplannen.

Het succes van de workshop blijkt uit het grote aantal gerealiseerde films die voortkwamen uit ideeën die ontwikkeld zijn tijdens deze workshop. Het is traditie geworden om deze documentaires tijdens IDFA op het grote doek te vertonen: IDFA 2010 presenteerde vier nieuwe, uit de workshop voortgekomen, documentaires: All we ever wanted (Sarah Mathilde Domogala), Divine Pig (Hans Dortmans), L.A. Raeven-Beyond the Image (Lisa Boerstra) en The Wild West (Susan Koenen).

Deadline voor insturen: 23 maart 2011.

Voor inschrijfformulier en aanmelden klik hier.

Bron: Mediafonds