Webfilm: film als app

Een paar jaar geleden hield niemand het voor mogelijk, maar wie anders dan technologiereus Apple krijgt het voor elkaar: mensen laten betalen voor digitale content. De entertainmentindustrie vestigt inmiddels alle hoop op de apps voor de iPhone, de iPod en de iPad, omdat ze een ommekeer kunnen inluiden in het illegaal downloaden van muziek- en videobestanden.

Twee grote filmdistributeurs verkopen sinds een week hun eerste film-apps in de iTunes winkel. Warner gunde de primeur aan Hollywoods wonderkind Christopher Nolan, met zijn psychologische Batman-aflevering the dark knight en de intelligente droomfilm inception. De eerste vijf minuten kun je gratis bekijken, als je vervolgens de hele film wilt zien betaal je respectievelijk 8 en 15 euro.

De Nederlandse distributeur Dutch Film Works biedt via de Moviemarket App meteen negen films aan. Arthousehit the reader is als voorproefje gratis te bekijken, voor onder meer de ruwe cultklassieker reservoir dogs, de sentimentele natuurdocumentaire earth en Sylvester Stallone’s zelfparodie the expendables leg je tussen de 5 en 10 euro neer. Aan het eind van het jaar moet het aanbod zijn uitgebreid tot zo’n honderd titels.

De iPad noodzaakt uitgevers van boeken, tijdschriften en kranten tot productinnovatie: ze werken aan geavanceerde publicaties waarin tekst, foto’s, video’s en audio samenvloeien. Warner en Dutch Film Works zijn zover nog niet. Hun film-apps gaan, net als de ouderwetse dvd, vergezeld van allerlei extra’s, zoals bonusmateriaal, behind-the-scenes opnamen, niet eerder uitgegeven soundtracks, real-time commentaartracks van fans en filmquizzen.

Documentairemakers laten zich al wel door Apple inspireren om de grenzen van hun genre op te rekken. Marije Meerman zette op de app van money & speed: inside the black box, over het toenemende gevaar van bliksemcrashes nu de beurshandel steeds verder automatiseert, spectaculaire datavisualisaties, biografietjes van geïnterviewden en andere aanvullende informatie die niet goed in de televisiedocumentaire pasten. Zo kun je zelf diepere lagen over het onderwerp aanboren. Overigens is nieuw in dit geval een relatief begrip. Want documentaires die speciaal voor internet worden gemaakt, spelen al wat langer met deze mogelijkheden.

Bron: de Filmkrant, Niels Bakker