Historische filmvoorstelling – Beelden in premiere

Nooit eerder vertoonde amateurfilms schetsen een beeld van filmmakers door de tijd heen. Aan de hand van de technische ontwikkeling van de film veranderde ook het type filmmaker. Was filmen in de vroege jaren ’20 nog weggelegd voor de rijkeren, vanaf de jaren ’60 kon door massaproductie ook de ‘gewone man’ filmopnames maken. Wie waren de filmers en wat was hun achtergrond, maar vooral; hoe deed de tijd de filmmakers veranderen? Dat en meer zal onze eigen ‘explicateur’ Lloyd Davies toelichten aan de hand van bijzondere amateurbeelden uit de jaren ’20, ’30, ’40 en het ‘nieuwste’ materiaal uit de jaren ’60.

Film voor mannen met inkomen

Beelden uit de jaren ’20 geven weer dat film alleen betaalbaar was voor mannen met een hoog inkomen. De filmvoorstelling op 19 februari vertoont een uitzondering op deze regel: de Utrechtse winkelier en fotograaf W.H.J. Bruschwiler. In zijn fotozaak op Oudkerkhof in Utrecht verkocht hij filmrollen en testte dus altijd als een van de eerste het nieuwste materiaal dat op de markt werd gebracht. Hij filmde onder andere straatscènes op Oudkerkhof, burgemeester Fockema Andreae in het Wilhelminapark en – heel bijzonder – de zeppelin die in 1929 boven Utrecht vloog.

Onheilspellend ‘fout’ beeld

In de Tweede Wereldoorlog wordt nauwelijks gefilmd door amateurs. Het is een tijd van schaarste. Toch beschikt Het Utrechts Archief over een amateurbeeld uit de oorlog. Het zijn beelden van het familieleven van een NSB’er, een dagelijks tafereel waarin veel schuilgaat. Geen marcherende soldaten en parades, maar intieme beelden van dagjes uit naar Zandvoort, een kind dat boodschappen haalt voor haar moeder en speelt in de tuin. Filmmateriaal waarin het leven lijkt te zijn als ieder ander leven, maar de kijker weet beter. Bovenal is het bijzonder materiaal; het is het enige amateurbeeld uit de Tweede Wereldoorlog waarover Het Utrechts Archief bezit.

Film voor iedereen
In de filmvoorstelling is een grote verandering te zien in het type filmmakers vanaf de jaren ’50 en ’60. Niet alleen de filmmakers veranderen van exclusieve beroepen of personen naar een breed publiek. Ook aan de beelden is te zien dat film wordt opgenomen in de massaproductie. Dhr. Blokker – vroeger werkzaam in het gerechtsgebouw waar nu Het Utrechts Archief is gevestigd – komt zijn opnames uit de jaren ’60 persoonlijk toelichten.
Historische film Filmmakers in beeld

Datum 19 februari
Tijd 15.00 – 16.00 uur
Toegang € 3

Het Utrechts Archief
Marketing & Communicatie
Nusch Romijn
T 030 286 66 83 | M 06 52 07 51 03
E n.romijn@hetutrechtsarchief.nl