E*Cinema 22 februari : E*festivalhits

De films hebben afgelopen jaar nationale- en internationale bekendheid verworven op filmfestivals waaronder IDFA, IFFR, Cannes Film Festival en IndieLisboa. Bijna alle filmmakers zijn aanwezig om over hun werk te vertellen en Duro Toomato treedt op als orakel in een live performance van zijn project Slomobat advice: YES OR NO? Het volledige programma bestaat uit twee deelprogramma’s om 19.30 en 21.30. Er worden losse kaarten verkocht. Daarnaast is het ook mogelijk om kaarten voor beide programma’s te kopen tegen een gereduceerd tarief (double bill). De voertaal van het programma is Nederlands en Engels.

Programma 22 februari – 19.30 uur

Crosscuts (Tijmen Hauer, Regina Kelaita, 2010, 4 min.) Makers aanwezig
Razendsnelle animatiefilm die de kijker meeneemt op een visuele trip door een stedelijk landschap. Fotografie en video worden zodanig gecombineerd dat de traditionele
filmische benadering van tijd en plaats overboord wordt gegooid. Crosscuts was te zien tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2011.

Birth of a nation (Daya Cahen, 2010, 10 min.) Maker aanwezig
Op een cadettenschool in Moskou (de enige ter wereld) worden meisjes van 11 tot 17 jaar opgeleid tot de ideale staatsburger van het vaderland. Hier leren de meisjes naaien, marcheren, koken, zingen, schieten, zich opmaken en het voorbereiden van militaire acties. Birth of a Nation was dit jaar te zien tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2011.

Licht (André Schreuders, 2010, 15 min.)
Een oude alleenstaande vrouw pakt wat spullen in een koffer, doet haar vis in een plastic zakje en gaat te voet op weg. Tijdens haar eenzame tocht heeft ze enkele korte bijzondere ontmoetingen. Licht werd geselecteerd voor het prestigieuze programma Quinzaine des Realisateurs van het Cannes Film Festival 2010.

Desert 79°: 3 journeys beyond the known world (Anna Abrahams, 2010, 19 min.) Maker aanwezig
Desert 79° kijkt over de rand van de kenbare wereld. Drie gestamelde verslagen van poolreizigers, verfilmd in verschillende tinten wit. Tijdens IFFR 2010 werd Desert 79° genomineerd voor een Tiger Award en de film werd later winnaar van de Grand Prix Award op het 25FPS Festival Zagreb 2010.

LIVE: Slomobat advice: YES OR NO? (Duro Toomato)
"Have problems making your own decisions? We don’t! We will make decision for you. Put your destiny in our hands!"

Duro Toomato treedt op als orakel en beantwoordt de meest vreemde vragen met enkel ja of nee. Een gloednieuwe film uit de reeks wordt vertoond en aansluitend krijgt het publiek de kans in een live sessie antwoord te krijgen op prangende dilemma’s. Duro Toomato (1960, Kroatie) is werkzaam als filmmaker, performancekunstenaar, acteur en beeldend kunstenaar. Slomobat advice: YES OR NO? was te zien tijdens het IDFA 2010 (Paradocs). Zie voor meer informatie www.youtube.com/user/slomobat

Programma 21.30 uur

Triptiek – Beelden van een Koninkrijk
(Paul van den Wildenberg, Jan Ketelaars, 2011, 60 min.) Makers aanwezig
Drieluik waarin de makers nieuwe architectuur en planmatig ontworpen omgeving in drie Nederlandse regio’s onder de loep nemen. Het resultaat is een portret van het hedendaagse Nederland, waar de strenge scheiding tussen de functies wonen, werken en recreëren bijna absurde vormen dreigt aan te nemen. Triptiek – Beelden van een koninkrijk beleefde zijn landelijke première tijdens het International Film Festival Rotterdam 2011.

Jan Ketelaars en Paul van den Wildenberg studeerden aan de Vrije Academie in Den Haag. Ketelaars werkt als onafhankelijke filmmaker en producent en geeft les aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. Van den Wildenberg werkt eveneens als onafhankelijk filmmaker en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.  Samen  maken zij films met een beeldende, fotografische inslag met als terugkerend thema de mens in relatie tot zijn omgeving.

E* Festivalhits
22 februari 2011, 19.30 + 21.30
EYE, Vondelpark 3, Amsterdam.

Reserveren via tel. 020-5891400

Losse Kaarten: Normaal: € 8,00 Korting: € 6,70. Vrienden van EYE: € 4,50
Double Bill (twee programma’s om 19.30 + 21.30): Normaal: € 15,00 Korting: € 12,70 Vrienden van EYE: € 8,00

NBF-leden kunnen een toegangsbewijs kopen tegen EYE vriendentarief, op vertoon van de ledenpas!

Voor meer informatie zie www.eyefilm.nl