Voor NBF-leden: met korting naar de voorpremiere Poetry in aanwezigheid van Lee Chang-dong

Na afloop van de film vindt een Q&A plaats met regisseur Lee Chang-dong onder begeleiding van Koreadeskundige Remco Breuker.

Poetry is een meeslepend verhaal over Mija, de ouder wordende verzorgster op de rand van dementie, die de voogdij over haar kleinzoon draagt. Mija is bescheiden en trots tegelijk. Ze draagt haar verantwoordelijkheden met een stille droefheid, die ze tot uiting brengt in een poëzieklasje. ‘Haar gesteldheid verslechtert als ze ontdekt dat haar kleinzoon betrokken is bij een serie groepsverkrachtingen, die zelfs een klasgenote tot zelfmoord bewogen. De jongen, ondergedompeld in een wereld van junkfood en oppervlakkige televisie, blijkt een gevoelloos monster.

De film won in 2010 op het festival van Cannes de prijs voor beste scenario. Daarnaast won Poetry de Zuid-Koreaanse Grand Bell Awards voor beste film en beste actrice.

Over de regisseur
Lee Chang-dong (1954, Daegu, ZK) was eerder actief als roman- en toneelschrijver en co-scenarist voor A Single Spark To the Starry Island (Park Kwang-su, 1993). Als veertiger maakte hij zijn filmdebuut met het gangsterepos Green Fish (1997), dat meteen de aandacht trok van het publiek en de filmkritiek. Zijn tweede film Peppermint Candy (1999) – over een getroebleerde man die een reis maakt door de Zuid-Koreaanse geschiedenis – ging in première in Cannes en was op ruim dertig internationale festivals te zien. Oasis (2002), waarin een maatschappelijke outcast en een spastisch meisje een grote liefde beleven, trok in eigen land meer dan twee miljoen bezoekers en won de prijs voor beste regie op het filmfestival van Venetië. Lee Chang-dong was vanaf 2003 enkele jaren minister van Cultuur van Zuid-Korea en in 2006 was hij voorzitter van de Tiger-jury van het International Film Festival Rotterdam. EYE wijdde in 2008 een retrospectief aan Lee ter gelegenheid van de release van Secret Sunshine (2007). Ook als producent is hij actief, onder meer voor A Brand New Life (Ounie Leconte, 2009), dat dit jaar in het EYE-programma Previously Unreleased te zien was.

Poetry / Shi  (ZK 2010)
35mm – kleur – 139 minuten
Koreaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Regie: Lee Chang-dong
Producent : Lee June-dong
Scenario : Lee Chang-dong
Geluid: Lee Seung-cheol
Montage: Kim Hyun
Met: Yoon Jeong-hee, Ahn Nae-sang, Lee Da-wit

Poetry, vanaf 10 februari 2011 te zien in EYE Film Instituut Nederland
Persvoorstelling vrijdag 3 december 13.00 in EYE, Vondelpark, 3 Amsterdam

Bron: EYE Film Instituut Nederland