Cineblend 1 februari 2011

De moeizame relatie tussen Nederland en de voormalige koloniën in de West is mede een gevolg van decennialange bevooroordeelde beeldvorming. Die beeldvorming werd uitgedrukt in koloniaal filmmateriaal. Naar aanleiding van archiveringsprojecten van onder andere het Tropenmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid organiseert Cineblend een tweeluik over koloniale beelden van Suriname en de Nederlandse Antillen, en kijkt op een nieuwe, eigentijdse manier naar het filmmateriaal.

Vanavond aandacht voor Suriname. Hoe kijken (jonge) Surinaamse kunstenaars en wetenschappers naar de koloniale beelden van hun land? In welke context moeten we Nederlands filmmateriaal plaatsen, en hoe heeft dat materiaal de beeldvorming bepaald? Is het belangrijk voor de identiteit en geschiedenis van Surinamers? Wiens erfgoed is het?

Te gast zijn: Gikkels, rapper en mede- oprichter van de politieke jongerenpartij Bijlmer Style, Patricia Kaersenhout, beeldend kunstenares, en Alex van Stipriaan, conservator bij het Tropenmuseum en hoogleraar geschiedenis van de Caribbean aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De discussieleider is Dr. Aspha Bijnaar, zij studeerde sociologie in Suriname en in Nederland en is verbonden aan Ninsee (Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis).

Graag tot ziens op deze inspirerende avond!

Locatie: Soeterijn Café, Tropentheater Amsterdam 
 Tijdstip: 19:30. Gratis entree. Reserveren niet nodig.

www.savan.nl/cineblend