Mediafonds weekoverzicht 3

Televisie

Zaterdag 15 januari
07:49 — 07:59
Ned. 3 / KRO    Kikkerdril
Jeugdserie. Max gaat een nachtje bij zijn oma logeren, zijn grote broer Jannes moet naar het ziekenhuis om zijn amandelen te laten knippen. Jannus wil kikkerdril, anders zal hij nooit meer praten. Max gaat de natuur in op zoek naar kikkerdril en komt onderweg leeftijdsgenootje Jesse tegen dat dierenverpleegster wil worden. Samen gaan ze op pad, maar lukt het Max en Jesse om kikkerdril te vinden?
Scenario: Simone van Dusseldorp
Regie: Simone van Dusseldorp
Extern producent: Lemming Film / BosBros

17:02 — 18:00
RTV Rijnmond    Ted
Documentaire over performance kunstenaar Ted Langenbach (1959), bij jongeren en het Rotterdamse publiek vooral bekend als de initiator en oprichter van de club Now & Wow in 2000. Langenbach combineerde er uiteenlopende kunstdisciplines tot een performance: feesten waarin muziek, mode, bont uitgedoste figuranten en videokunst samensmolten. Als Now & Wow in 2006 gedwongen de deuren moet sluiten, stort Langenbach zich op een nieuwe uitdaging: de eerste ecologische danceclub ter wereld: de Watt.
Met herhalingen om 18.02 uur, 19.02 uur, 20.02 uur, 21.02 uur, 22.02 uur en 23.02 uur
Filmplan: Jan Louter
Regie: Jan Louter
Geluid: Kees van der Knaap, Ab Grooters, Marc Schmidt
Extern producent: Miroir Film

Zondag 16 januari
07:02 — 08:00
RTV Rijnmond    Ted
Zie hierboven.
Met herhalingen om 8.02 uur, 9.02 uur, 10.02 uur en 11.02 uur

13:45 — 13:55
Ned. 3 / NPS    De ongelofelijke avonturen van Kika & Bob
Jeugdanimatieserie. De niet zo snuggere brandweerman Bob en het slimme meisje Kika proberen Tijgertje, de kat van Kika, van de kerktoren te redden. Dan worden ze door een tyfoon naar de andere kant van de wereld geblazen. Ze gaan op weg naar huis om Tijgertje te redden. Per aflevering reizen ze door een ander deel van de wereld.
Scenario: Vincent Bal, Colette Bothof
Regie: Colette Bothof, Vincent Bal
Animatie: Fons Schiedon
Extern producent: Submarine

17:05 — 18:05
Ned. 2 / NPS    Het zwijgen van Loe de Jong
Documentaire over historicus Loe de Jong, grootvader van de maakster. Zij probeert erachter te komen waarom haar grootvader tegenover de familie altijd heeft gezwegen over de dood van zijn tweelingbroer Sally, die is omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.
Filmplan: Simonka de Jong
Regie: Simonka de Jong
Extern producent: Selfmade Films

17:15 — 17:49
RTV Rijnmond    RO TV: De Wilgentuin
Dertiendelige (on)ware documentaireserie. In deze aflevering brengt de komst van een groepje Poolse arbeiders de nodige beroering teweeg op volkstuincomplex De Wilgentuin. Uiteindelijk blijkt hun aanwezigheid te leiden tot een schoolvoorbeeld van integratie en aanpassing.
Met herhalingen om 18.17 uur, 19.17 uur, 20.17 uur, 21.17 uur, 22.17 uur en 23.17 uur
Filmplan: André van der Hout
Regie: Pieter Kramer
Extern producent: Noa Entertainment

Maandag 17 januari
23:40 — 00:35
België 2 / VPRO    Bastøy
Documentaire over het Noorse gevangeniseiland Bastøy waar de gevangenen leren omgaan met hun verantwoordelijkheid en vrijheid, waar ze voor zichzelf en voor elkaar zorgen, en liefdevol omgaan met dieren en de omgeving. Hoe ziet het leven eruit in een open gevangenis en is het makkelijker voor de gevangenen om na hun straf op Bastøy weer terug te keren in de maatschappij?
Filmplan: Michel Kapteijns
Regie: Michel Kapteijns
Extern producent: DNU Film

Dinsdag 18 januari
10:55 — 11:10
Ned. 3 / BOS    Kids & Docs: Op eigen benen
Documentaire over de 14-jarige Sem en zijn twee vrienden Berend en Max, die hebben besloten om deze zomervakantie voor het eerst zonder ouders op reis te gaan. Met een klein motorbootje trekken ze de wijde wereld in. Hun vriendschap wordt danig op de proef gesteld, er zijn tegenslagen te overwinnen en vrijheid brengt ook verantwoordelijkheid. Kids & Docs is een workshop gericht op talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.
Filmplan: Camiel Zwart
Regie: Camiel Zwart
Geluid: Jaap Hermans, Dennis Kersten
Extern producent: Hollandse Helden

23:00 — 00:00
Ned. 2 / NPS    L.A. Raeven – Beyond the image
Documentaire over de zusters Liesbeth en Angelique Raeven die samen het kunstenaarsduo L.A. Raeven vormen. Zij verbeelden in hun kunst en in hun persoonlijke leven de hedendaagse obsessie met eten. De documentaire volgt de beide zussen in hun dagelijkse leven en bij de realisering van hun kunstproject in het toprestaurant El Bulli, nabij Barcelona.
Filmplan: Lisa Boerstra
Regie: Lisa Boerstra
Extern producent: Viewpoint Productions

Woensdag 19 januari
13:05 — 13:10
Ned. 3 / KRO    Abi II
Vijfdelige dramaserie voor kleuters over de zesjarige Abigail uit Amsterdam Zuidoost. In deze tweede serie legt zij opnieuw burenbezoekjes af in haar multiculturele flat en beleeft zo leerzame, grappige, spannende en zelfs smakelijke avonturen.
Scenario: Sabrina Sugiarto
Regie: Simone van Dusseldorp
Geluid: Sander den Broeder
Extern producent: IJswater Films

Donderdag 20 januari
11:00 — 11:20
Ned. 3 / Joodse Omroep    Kids & Docs: David de Ster
Documentaire over de twaalfjarige David: ambitieus, geestig en zich joods voelend. Toch hoort hij er als vaderjood niet echt bij. Hij wil graag zijn Bar Mitswa vieren, de dag waarop hij voor het joodse geloof ‘volwassen’ wordt en volop in de aandacht staat. Maar als halfjood mag hij zijn Bar Mitswa niet doen voordat hij ‘echt’ joods geworden is. Daarvoor moet hij een zwaar examen en naakt een doop ondergaan. Kids & Docs is een workshop gericht op talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers.
Filmplan: Ester Gould
Geluid: Ester Gould, Marc Schmidt
Extern producent: Zuidenwind

11:20 — 11:35
Ned. 3 / NCRV    Ik ben een meisje!
Documentaire over de dertienjarige Joppe, een echt pubermeisje. Ze is dol op jongens en make-up. Joppe is voortdurend verliefd, op dit moment op Bart. Als Bart ja zegt tegen vaste verkering, is het moment daar dat Joppe de waarheid moet vertellen. Ze is geboren als het jongetje Job, maar ze weet zeker dat ze een meisje is.
Filmplan: Susan Koenen
Regie: Susan Koenen
Geluid: Bouwe Mulder
Extern producent: Hollandse Helden

Radio

Zaterdag 15 januari
23:00 — 00:00
Radio 4 / NPS    De bedding: Componeren achter duinen en dijken
Tiendelige serie radiodocumentaires over componeren in Nederland waarin componisten van verschillende generaties en van verschillende afkomst gevolgd worden. Merlijn Twaalfhoven, Daan Manneke, JacobTV, Florian Maier, Peter-Jan Wagemans, Wilbert Bulsink, Mayke Nas, Joey Roukens, Martijn Padding en Calliope Tsoupaki worden gevolgd vanaf het eerste idee tot de uitvoering van zijn/haar compositie.
Aflevering: De Twaalfhoven-aanpak. Bente Hamel volgt de eigenzinnige Merlijn Twaalfhoven van ontstaan tot uitvoering van zijn compositie The air we breathe.

Maandag 17 januari
15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Korte verhalen, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars. Alle minuten zijn ook te beluisteren via http://weblogs.vpro.nl/1minuut/. Het Mediafonds heeft voor dit programma ontwikkelingssubsidie verleend.
Regie: Jair Stein
Radioplan: Jair Stein, Katinka Baehr, Chris Bajema, Maartje Duin, Bente Hamel, Tjitske Mussche, Jennifer Pettersson, Marije Schuurman Hess, Laura Stek, Stef Visjager

Dinsdag 18 januari
15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.

Woensdag 19 januari
15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.

Donderdag 20 januari
15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO    1 Minuut
Zie hierboven.

Digitale kanalen

Holland Doc 24
NPS    Het zwijgen van Loe de Jong
Zie hierboven.

VPRO    De kijk van Kessels
Documentaire over reclamemaker, fotoverzamelaar en curator Eric Kessels. Kessels vertegenwoordigt een stroming die op een nieuwe, hedendaagse manier kijkt naar found footage en de enorme beeldenstroom van deze tijd.
Filmplan: Simone de Vries
Regie: Simone de Vries
Extern producent: Zeppers Film & TV

NPS    Een bitterzoete verleiding
Documentaire waarin de wereld die schuil gaat achter het Kindersurprise-ei onthuld wordt. De Kindersurprise, een commerciële versie van het traditionele Italiaanse paasei, is in de afgelopen dertig jaar op succesvolle wijze door toedoen van Ferrero een populaire, dagelijkse traktatie geworden. De speelgoedfiguurtjes uit de chocolade eieren worden door miljoenen volwassenen wereldwijd verzameld, verhandeld, vervalst en gesmokkeld.
Filmplan: Monique Nolte
Regie: Monique Nolte

NPS    L.A. Raeven – Beyond the image
Zie hierboven.

NCRV    Scènes uit het omgangshuis
Documentaire waarin twee gebroken gezinnen gevolgd worden die na een problematische scheiding begeleiding krijgen van het Omgangshuis. Ex-partners leren hier in het belang van de kinderen over hun woede, teleurstelling en andere emoties heen te stappen om vervolgens tot een omgangsregeling te komen.
Filmplan: Saskia Gubbels
Regie: Saskia Gubbels
Extern producent: Hollandse Helden

Omroep Limburg    Een leven in beelden
Documentaire. Jo Eyck was lange tijd directeur van de succesvolle gelijknamige verffabriek. Samen met andere ondernemingen ondersteunden en stimuleerden hij en zijn vrouw Marlies de nieuwe generatie kunstenaars tijdens de Wederopbouw in de jaren ’50. De eerste kunstaankoop van het Limburgse kunstverzamelaarsechtpaar dateert uit die tijd. Meer dan vijftig jaar later is hun kunstcollectie zo groot dat ze er een museum voor hebben laten bouwen in de tuin van hun kasteel in Wijlre.
Filmplan: Marlou van den Berge
Regie: Marlou van den Berge
Extern producent: Lemming Film

Cultura 24
NPS    Een valse lente – Johnny the Selfkicker
Documentaire over leven en werk van dichter Johnny van Doorn. Tot het moment dat hij als Johnny the Selfkicker het podium betrad, was de poëzievoordracht een statische bedoening. Daar kwam in 1966 abrupt een einde aan, toen Johnny van Doorn in Carré zijn gedichten in wilde manifestaties bracht met luid gesis, gebrul en krassende geluiden.
Filmplan: Peter Scholten
Regie: Peter Scholten
Extern producent: Paradox AV Productions

NPS    W.F. Hermans
Tweedelig documentaireportret van schrijver W.F. Hermans. In deel één staat de binnenwereld van de schrijver centraal en in het tweede deel richten de makers zich op Hermans’ meedogenloze visie op de hem omringende wereld.
Aflevering 1: Een overgevoelige natuur
Aflevering 2: De polemist
Filmplan: Max Pam
Regie: Max Pam, Jan Bosdriesz
Extern producent: Kleine Storm Mediaproducties

NOS    Adriaan Morriën, Oude Ogen
Documentaire over dichter, essayist en aanjager Adriaan Morriën, een man die een belangrijke rol heeft gespeeld in de naoorlogse ontwikkelingen in de Nederlandse literatuur. Morriën herkende het talent van W.F. Hermans; later raakten de twee vrienden gebrouilleerd. Morriën over zijn zeer beperkte succes als schrijver, zijn huwelijksleven en vrijzinnige opvattingen over liefde en erothiek.
Filmplan: Jan Louter
Regie: Jan Louter
Extern producent: Louter Produktie

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl