De vergeten films van Joseph Strick in 12 Nederlandse filmtheaters

Het programma van negen films  is te zien in 12 Nederlandse filmtheaters: Filmhuis Den Haag, Chassé Cinema Breda, EYE Film Instituut Nederland te Amsterdam, Filmhuis Hoorn, Focus Filmtheater Arnhem, ForumImages Groningen, Filmtheater ‘t Hoogt Utrecht, LantarenVenster Rotterdam, Lumière Maastricht, Lux Nijmegen, Plaza Futura Eindhoven en Verkadefabriek ‘s-Hertogenbosch.

Na het programma uit 2007 rond de ‘vergeten’ Italiaanse regisseur Valerio Zurlini, presenteert Filmhuis Den Haag nu opnieuw een uit het oog verloren cineast: Joseph Strick. Tussen 1948 en 2010 maakt Strick slechts twaalf films: drie korte documentaires, een lange documentaire, zeven speelfilms en een televisiefilm. Van zijn speelfilms zijn slechts drie eerder in Nederland te zien geweest.

Joseph Strick (1923 – 2010) is getraind als cameraman bij de Amerikaanse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog en regisseert enkele korte documentaires alvorens hij in 1959 doorbreekt met de experimentele film THE SAVAGE EYE, een poëtisch cinematografisch essay over het naoorlogse materiële vacuüm van Amerika. Hij durft het aan onverfilmbaar geachte literatuur op het witte doek te brengen, zoals THE BALCONY (1963, naar Jean Genet), ULYSSES (1967, naar James Joyce), TROPIC OF CANCER (1970, naar Henry Miller) en A PORTRAIT OF THE ARTIST AS A YOUNG MAN (1977, naar James Joyce) en wordt daarvoor zowel bejubeld als beschimpt. Strick staat te boek als een non-conformistische regisseur die geheel zelfstandig, los van Hollywood, carrière maakt met films die morele en politieke taboes doorbreken. Zo is zijn Oscarwinnende korte documentaire INTERVIEWS WITH MY LAI VETERANS (1971) nog steeds actueel in het licht van de huidige Amerikaanse aanwezigheid in landen zoals Irak en Afghanistan.

Naast het filmmaken heeft Strick een carrière als wetenschapper en uitvinder. Hij richt vele technologische bedrijven op en verkoopt ze weer om daarmee zijn films te financieren. In 1977 vindt hij de ‘six-axis motion stimulator’ uit die onder meer gebruikt wordt in attracties in Disney-themaparken. In 1995 regisseert Strick zijn laatste film, CRIMINALS, die grotendeels bestaat uit gesprekken met criminelen die over hun misdaden vertellen. Joseph Strick overlijdt in juni 2010 in Parijs.

Voor vertoningsdata en aanvangstijden van de films kunt u de websites en/of bioscoopagenda’s van de verschillende theaters raadplegen.

Bron: persbericht Filmhuis Den Haag