Wasted Youth opent 40ste editie van IFFR

De film is ook geselecteerd voor de Tiger Awards Competitie. Co-regisseurs Argyris Papadimitropoulos en Jan Vogel, de producenten en castleden Haris Markou, Ieronimos Kaletsanos, Arthouros Kiviliof, Jason Wastor en Themis Bazaka zijn aanwezig op de openingsavond.

Wasted Youth speelt zich af op een hete zomerdag in Athene. Een zestienjarige skater en zijn vrienden amuseren zich in de miljoenenstad. Een man van middelbare leeftijd worstelt met de zorg voor zijn gezin, met werk dat hij haat en met dreigende stress. Hun levens kruisen elkaar in dit actuele portret van Athene en van een maatschappij in crisis.
De film wijkt bewust af van feiten en vertelt een verzonnen verhaal. Wasted Youth is vooral een film over de stad Athene, die leeft op de rand van een zenuwinzinking.

Rutger Wolfson, directeur van het International Film Festival Rotterdam over Wasted Youth: “Vanaf het eerste moment tot de laatste seconde overtuigt Wasted Youth. Als ‘rough guide to’ hedendaags Athene, maar ook door de twee hoofdrollen, wiens psychologie en problematiek volledig echt zijn. Wasted Youth laat subtiel zien hoe het er voor staat met de verhoudingen tussen burger en gezag, tussen individuele vrijheid en economische werkelijkheid. Schijnbaar moeiteloos houden de filmmakers de kijker bij de les met dit stijlvolle en meeslepend vertelde drama.”

In hun statement over Wasted Youth zeggen beide regisseurs: “Sommige films worden gemaakt met een gevoel van urgentie. Het zijn films waarvoor geldt: nu of nooit. Wasted Youth hoort daar zeker toe. We zijn zonder script of financieringsplan begonnen. Het geld komt van privé investeerders. We hebben met een kleine crew in een documentaire stijl buiten op straat gefilmd. Het personage Vasilis staat heel dicht bij de alledaagse realiteit van Athene: vermoeid, verward, niet in staat vooruit te komen, vol van wanhoop en aggressie. De jongen, Harry, is als elke tiener. Zijn leven draait om skateboarden, muziek, meiden, vechten met ouders en plezier maken met vrienden.”

Bron: Film Festival Rotterdam