Provincie Noord-Holland investeert 1 miljoen in nieuwbouw EYE

Het bedrag is toegekend op basis van de uitvoeringsregeling Musea, Archieven en Monumenten 2010. Met deze regeling wordt subsidie verleend voor projecten (onroerende zaken) die de publiekstoegankelijkheid van een museum, archief of rijksmonument vergroten. Daarnaast wil de provincie een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Amsterdam-Noord.

Sandra den Hamer, directeur van EYE: “Wij zijn waanzinnig blij met deze forse investering voor de inrichting van ons nieuwe gebouw door de Provincie Noord-Holland. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in september al een bijdrage toegekend voor de educatieve ruimte. De Provincie onderstreept hiermee het belang van overheidsinvestering in kunst en cultuur”.

Sascha Baggerman, gedeputeerde Cultuur en Wonen van de Provincie Noord-Holland: “Ik ben erg enthousiast over de nieuwbouw van EYE. Het gebouw zelf is een mooie toevoeging aan het culturele erfgoed van Noord-Holland. Zo’n prachtig, in het oogspringend gebouw is een aanwinst voor het hele gebied en zal de ontwikkeling van Amsterdam-Noord een impuls geven, daarvan ben ik overtuigd.”

Eind 2011 betrekt EYE Film Instituut Nederland een splinternieuw onderkomen in de wijk Overhoeks in Amsterdam-Noord. Het gebouw omvat een grote tentoonstellingsruimte (1200 m²), vier filmzalen (in totaal 620 stoelen), educatieve ruimtes, horeca, winkel en kantoren. Voor het ontwerp van het nieuwe museumgebouw tekent het Weense architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects, dat eerder verantwoordelijk was voor het Porsche Museum in Stuttgart. Het nieuwe EYE-gebouw wordt het centrum van de film- en beeldcultuur in Nederland. Op deze plek zal EYE de collectie in haar volle breedte presenteren en uitgroeien tot een inspirerende culturele ontmoetingsplek.

Binnen drie jaar na opening van de nieuwbouw verwacht EYE jaarlijks 225.000 bezoekers te ontvangen. Voor deze bezoekers zal EYE een breed scala aan activiteiten ontplooien. EYE verwelkomt filmliefhebbers van jong tot oud, toeristen uit binnen- en buitenland, filmprofessionals, studenten, scholieren, kunstenaars, architectuurliefhebbers en iedereen die nieuwsgierig is naar het bewegend beeld in al zijn verschijningsvormen.