Mediafonds weekoverzicht 50

Televisie

Zaterdag 11 december

13:05 — 13:20
Ned. 3 / NCRV    Een jurk voor Anuschka

Documentaire over de negenjarige Anuschka die droomt van een schitterende jurk. Haar vader gaat namelijk trouwen met stiefmoeder Kitty, die al twee jaar bij hen in huis woont. Maar het gezin kan nauwelijks rondkomen, en moet zelfs naar de voedselbank. Hoe komt Anuschka aan een bruidsmeisjesjurk?
Filmplan: Annelies Kruk
Regie: Annelies Kruk
Geluid: Charles de Carhay Bloklander
Extern producent: Hollandse Helden

13:20 — 13:35
Ned. 3 / NCRV    Azza

Documentaire over de twaalfjarige Azza die leeft tussen twee culturen: de liberale cultuur van haar Nederlandse moeder en de Islamitische cultuur van haar Egyptische vader. Ze zit op een islamitische basisschool en gaat na de zomer naar het gymnasium. Voor het eerst in haar leven is ze op school het enige meisje met een hoofddoek. Zal ze de hoofddoek blijven dragen?
Filmplan: Maasja Ooms, Saskia Gubbels
Regie: Saskia Gubbels
Geluid: Martijn Scholte
Extern producent: Hollandse Helden

13:50 — 14:05
Ned. 3 / NCRV    Ik ben een meisje!

Documentaire over de dertienjarige Joppe, een echt pubermeisje. Ze is dol op jongens en make-up. Joppe is voortdurend verliefd, op dit moment op Bart. Als Bart ja zegt tegen vaste verkering, is het moment daar dat Joppe de waarheid moet vertellen. Ze is geboren als het jongetje Job, maar ze weet zeker dat ze een meisje is.
Filmplan: Susan Koenen
Regie: Susan Koenen
Geluid: Bouwe Mulder
Extern producent: Hollandse Helden

Zondag 12 december

12:00 — 13:00
Regionale omroepen: L1 TV, TV Drenthe, TV Oost, Omroep Zeeland, Omroep Flevoland, Omroep West en TV Rijnmond – Rijssens Stille Oorlog
Belcampo groeide op in het Overijsselse Rijssen, een SGP-bolwerk. In zijn boek ‘Het grote gebeuren’ beschrijft hij hoe zich er de zo gevreesde dag des oordeels voltrekt. Tegenwoordig bevinden zich onder de kleine dertigduizend inwoners zo’n duizend moslims. Hoe groot de kloof tussen hen en belijders van het ‘ware geloof’ is, wordt duidelijk tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010, waarin de Turk Sahin Yilmaz grote kans maakt het eerste islamitische raadslid te worden.
Filmplan: Emile Rouveroy van Nieuwaal, Lies Janssen
Regie: Emile Rouveroy van Nieuwaal
Geluid: Peter Strijbos, Tim van Peppen, Harmen Jalvingh

13:00 — 13:15
Ned. 3 / NCRV    Kleren aan, kleren uit

Documentaire over de twaalfjarige Frana die kampt met een dilemma. Haar ouders zijn naturist; ieder jaar bezoekt de familie de naturistencamping. Vroeger had Frana daar geen problemen mee, maar tegenwoordig heeft ze geen zin om als puber rond te lopen tussen al die nieuwsgierige blikken op de camping. Maar ze wil haar ouders niet teleurstellen.
Filmplan: Debbie Kleijn
Regie: Debbie Kleijn
Geluid: Evelien van der Molen, Jan Katsma, Anneloes Pabbruwee
Extern producent: Katsma Media

13:45 — 14:05
Ned. 3 / NCRV    Anne vliegt

Documentaire over de elfjarige Anne die Gilles de la Tourette heeft. Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, zoals zomaar een rondje draaien of overal even aan likken.
Filmplan: Catherine van Campen
Regie: Catherine van Campen
Geluid: Mark Wessner
Extern producent: Zuidenwind

18:10 — 18:45
Ned. 3 / VPRO    Docklands

Achtdelige dramaserie over de elfjarige tweeling Arend en Zus, die wonen op een scheepswerf in het havengebied. Aan de ruige randen van de stad beleven ze allerlei avonturen met hun vrienden en vriendinnen. Samen vormen ze een minimaatschappij, waarbinnen ze hun grenzen verkennen.
Aflevering: Twaalf
Scenario: Evianne Lamme, Maartje Pompe van Meerdervoort
Regie: Ties Schenk, Jessie van Vreden
Extern producent: Lemming Film

21:45 — 22:00
Ned. 2 / NPS    Kort!: Met je mooie haren

Korte film. Op een verlaten metrostation zien Hugo en Suzanne hoe een student door twee jongens wordt geïntimideerd. De student probeert aan zijn belagers te ontkomen maar kan geen kant op. Kort! geeft jonge en gevestigde fictieregisseurs en scenarioschrijvers uit Nederland en Vlaanderen de kans om korte films te maken.
Scenario: Bastiaan Tichler
Regie: Rutger Veenstra
Geluid: Maarten de Rooij
Extern producent: JensenFrisbee

Maandag 13 december

23:35 — 01:00
België 2 / NPS    De Speler / The Player

Documentaire over gokken in de ruimste zin van het woord: van onschuldige spelletjes en grapjes tot fatale risico’s en onverbeterlijke gokverslaving. Aan de hand van portretten van een bookmaker bij de paardenrennen, een pokerspeler en een gevangengenomen rasoplichter, die zich ieder de kunst van het winnen én verliezen eigen hebben gemaakt, schetst de maker een psychologisch portret van zijn vader, die niet slechts een gewone gokker was maar een echte speler.
Filmplan: John Appel
Regie: John Appel
Geluid: Mark Wessner, Erik Langhout, Jac Vleeshouwers
Extern producent: Cobos Films

Vrijdag 17 december

11:05 — 12:00
Ned. 2 / NCRV    De zee lacht me toe

Documentaire waarin bewoners van een sloopwijk in Delfzijl worden geportretteerd in hun kwetsbaarheid, zelfredzaamheid en onderlinge behulpzaamheid tussen de dichtgetimmerde en verlaten huizenblokken. Herinneringen en verhalen geven de bewoners kracht om te overleven terwijl hun woonwijk gestaag wordt afgebroken.
Filmplan: Saskia Gubbels
Regie: Saskia Gubbels
Geluid: Saskia Gubbels, Ivo Voragen
Extern producent: Zuidenwind

20:25 — 21:20
Ned. 3 / VPRO    Gewoon Hans

Televisiedrama over de 17-jarige Katinka, die door de obsessie van haar vader voor Hans Teeuwen bevangen raakt door de cabaretier, en angsten en waanbeelden ontwikkelt. Een psychiater adviseert haar de angsten onder ogen te zien door Hans Teeuwen in het echt te ontmoeten. Gewoon Hans is een single play over het fenomeen beeldvorming.
Scenario: Diederik Ebbinge
Regie: Diederik Ebbinge
Geluid: Ferry de Pater
Extern producent: Column Producties

Radio

Maandag 13 december

15:35 — 15:36
Radio 1 / VPRO    1 Minuut

Korte verhalen met de lengte van een minuut, bedoeld om te verbazen, te lachen, te ontroeren of om wakker te schudden. Gemaakt door radiomakers en luisteraars. Het Mediafonds heeft aan dit programma ontwikkelingssubsidie toegekend.
Filmplan: Jair Stein

2:45 — 23:00
Radio 6 / VPRO    Een kamer in het verleden

Radioprogramma. Hoe overleef je een week zonder gsm, e-mail en internet in een drijvende bungalow midden op het Lauwersmeer, in een door Staatsbosbeheer beheerd natuurgebied? Vijftien schrijvers, cabaretiers, denkers en dichters doen verslag.
Het project Een kamer in het verleden wijkt gedwongen door de vrieskou tijdelijk uit naar een chalet op een afgelegen camping nabij het Lauwersmeer. Deze week schrijver en columnist Saskia de Coster, die zich naast het schrijven ook beweegt in andere disciplines zoals in samenwerking met beeldend kunstenaar Nicolas Provost en theatergroep Stan.

Dinsdag 14 december

13:35 — 13:36
Radio 1 / VPRO    1 Minuut

Zie hierboven.

22:45 — 23:00
Radio 6 / VPRO    Een kamer in het verleden

Zie hierboven.

Woensdag 15 december

13:35 — 13:36
Radio 1 / VPRO    1 Minuut

Zie hierboven.

22:45 — 23:00
Radio 6 / VPRO    Een kamer in het verleden

Zie hierboven.

Donderdag 16 december

13:35 — 13:36
Radio 1 / VPRO    1 Minuut

Zie hierboven.

22:45 — 23:00
Radio 6 / VPRO    Een kamer in het verleden

Zie hierboven.

Vrijdag 17 december

21:02 — 23:00
Radio 6 / VPRO    Een kamer in het verleden

Zie hierboven.

Vandaag gaat de deur van Een kamer in het verleden voor de laatste keer dicht. Vanuit De Kapel van Blijburg aan het IJ bij Amsterdam, zijn er gesprekken met gasten als Gerbrand Bakker, Tommy Wieringa, Paulien Cornelisse, Atte Jongstra, Menno Wigman en de laatste gast van de week, Saskia de Coster. Ook de veelbesproken boswachter en de koerier komen eindelijk aan het woord. Tussendoor muziek van de 4Tuoze Matroze.

Digitale kanalen

Holland Doc 24
IKON    Koning zonder land

Documentaire. De inmiddels 84-jarige Nicolaas Jouwe, zoon van een belangrijk Papoea stamhoofd, was voorbestemd om leider te worden van zijn Papoea-volk. Begin jaren zestig werd hij als tijdelijke oplossing met zijn gezin door de Nederlandse overheid ondergebracht in een rijtjeshuis in de gemeente Delft. Zal hij nog terugkeren naar Papoea?
Regie: Babette Niemel
Extern producent: Stichting Interakt

VPRO    Kroonprins op Wieringen
Documentaire over de vijfjarige ballingschap van de Duitse kroonprins Friedrich Wilhelm von Hohenzollern op het voormalige eiland Wieringen in de kop van Noord-Holland. Van 1918 tot 1923 verbleef deze voormalige bevelhebber van de Duitse troepen bij Verdun, om internationale berechting te ontlopen, in Nederland. Een beeld van een kleine dorpsgemeenschap en de sporen van een historische gebeurtenis.
Filmplan: John Appel
Regie: John Appel
Extern producent: Appel Honingmann

VPRO    God, de tsaar en het vaderland
Documentaire over de Russische adel die zeventig jaar socialisme overleefde en de vijftienjarige, in Madrid woonachtige Georgi Romanov beschouwt als ‘wettige’ opvolger van tsaar Nicolaas II. Jeltsin zou een geheim decreet hebben ondertekend waarin Georgi Romanov, de achter-achter-achterkleinzoon van tsaar Aleksandr II, wordt erkend als hoofd van de keizerlijke familie.
Regie: Thomas Doebele, Maarten Schmidt

VPRO    The Owl in Daylight – Philip K. Dick is here

Documentaire zoektocht naar het gedachtegoed van en de mens achter de Amerikaanse sciencefictionschrijver Philip K. Dick (1928-1982), in zijn leven versleten voor pulpauteur, posthuum gelauwerd vanwege zijn eigenzinnige vooruitziende blik en filosofische diepgang. Intimi en bewonderaars zoals ontwerper Philippe Starck, robotbouwer David Hanson, schrijver Jonathan Lethem en regisseur Paul Verhoeven vertellen over de auteur en zijn werk dat de basis vormde voor films als Blade Runner, Total Recall en Minority Report.
Scenario: David Kleijwegt
Filmplan: David Kleijwegt

VPRO / Holland doc    CityOneMinutes
Portret van een stad waarin kunstenaars op eigentijdse wijze vertellen hoe zij de stad beleven middels filmpjes van één minuut die iets vertellen over één uur uit het leven van hun stad. Op deze wijze ontstaat een gefragmenteerd portret van vierentwintig blokken van één minuut die tezamen een hele dag beslaan.
Conceptontwikkeling: Hansje van Etten, Jos Houweling

/Geschiedenis 24
VPRO    In Europa

Verfilming in 35 delen van het gelijknamige boek van Geert Mak. Via de persoonlijke verhalen van mensen en families die dichtbij de grote gebeurtenissen van destijds stonden wordt honderd jaar Europese geschiedenis verbeeld. Per aflevering staat een locatie en een jaar centraal. Het Mediafonds heeft aan dit programma ontwikkelingssubsidie toegekend. Op www.ineuropa.nl zijn alle afleveringen te bekijken.
Filmplan: Hans Dortmans, Roel van Broekhoven
Regie: Roel van Broekhoven, Hans Fels, Britta Hosman, David Kleijwegt, Jorien van Nes, Walter Stokman
Extern producent: Feature Partners

Best 24
NCRV    De negen dagen van de Gier

Dramaserie waarin episodes worden beschreven uit de levens van gewone mensen met ‘gewone’ problemen in de stad Rotterdam. Toevallige ontmoetingen tussen deze mensen veroorzaken drastische wendingen in sommige levens en blijken in een groter geheel te passen. Alle ontmoetingen krijgen een plaats, alsof toeval niet bestaat en alle gebeurtenissen, ook de nare, zin hebben. Dit idee wordt letterlijk verbeeld door een vogel, een gier die boven de stad zweeft en alles overziet. Op de achtergrond speelt zich een misdaadverhaal af over witteboordencriminaliteit, dat een steeds grotere rol in de levens van de hoofdpersonen gaat spelen.
Scenario: Willem Capteyn, Carel Donck
Regie: Maarten Treurniet

Familie 24
KRO    Abi II

Vijfdelige dramaserie voor kleuters over de zesjarige Abigail uit Amsterdam Zuidoost. In deze tweede serie legt zij opnieuw burenbezoekjes af in haar multiculturele flat en beleeft zo leerzame, grappige, spannende en zelfs smakelijke avonturen.
Scenario: Sabrina Sugiarto
Regie: Simone van Dusseldorp
Geluid: Sander den Broeder
Extern producent: IJswater Films

Cultura 24
NPS    Muziekleven; In de ban van de meester

Tweede aflevering uit de driedelige documentairereeks wordt gewijd aan de in 1883 (sterfjaar Wagner) opgerichte Wagner-vereniging en de geschiedenis van koopman Julius Carl Bunge. De vermogende Bunge steunde de Wagner-vereniging financieel en was dermate gefascineerd door Wagner dat hij in Aerdenhout een landgoed in Wagneriaanse stijl liet optrekken. De Wagnervereniging is overgegaan in de Nederlandse Opera, Bunge’s aanbod om op het Museumplein een opera te bouwen werd afgewezen door de gemeente Amsterdam, zijn villa in Aerdenhout is gesloopt door projectontwikkelaars.
Filmplan: Jan Bosdriesz, Matthijs Cats
Regie: Matthijs Cats, Jan Bosdriesz

Voor uitzenddata, tijden en meer informatie over de digitale kanalen: www.Nederland24.nl