Vernieuwd FILMWOORDENBOEK online!

Met een 18-koppige redactie is het in 1987 verschenen Beeldspraak, waarvan een paar duizend exemplaren zijn verkocht en waarin filmbegrippen omschreven worden, omgezet naar een digitale versie op het internet.

Uiteraard zijn er, als gevolg van de technologische vooruitgang, talloze begrippen bijgekomen. In tegenstelling tot een papieren versie is deze site interactief. Bezoekers/gebruikers kunnen (vgl. Wikipedia, maar dan met filter) woorden of afbeeldingen toevoegen of opmerkingen/suggesties mailen. Er staan inmiddels bijna 3000 begrippen uit de professionele film- en videowereld op de site, waarvan 700 voorzien zijn van een verhelderende afbeelding.
 
www.filmwoordenboek.nl
is bedoeld voor iedereen die direct of indirect bij de filmwereld betrokken is. De site heeft geen pretentie dat de omschrijvingen van de lemmata ‘waterdicht’ zijn, maar wil slechts verheldering en duidelijkheid brengen. Er wordt uitgegaan van een redelijke basiskennis van de gebruiker. De site legt niet uit wat een camera is en wat een regisseur doet.
 
De redactie bestaat uit vakmensen uit alle filmdisciplines:
Peter Brugman (camera) – Job ter Burg (montage) – Antoin Cox (geluid) – Stephan Danser (opticals, animatie) – Adri Dortland (videotechniek) – Paul Gies (geluid) – Arjen van der Grijn (grime) – Gerard de Haan (laboratorium) – Maarten Kramer (camera) – Erik Louw (montage) – Daphne Maierna (colorist) – Arnoud Rijken (animatie) – Monique van Schendelen (publiciteit) – Michel Schöpping (geluid/muziek) – Dave Schram (productie, camera) – Stan Schram (licht) – Jan Schuurman (videoregistratie) – Henny Vrienten (filmmuziek).

De eindredactie is in handen van Ot Louw (montage).