NBF/DDG themamiddag ‘Alternatieve financieringsmogelijkheden: van documentaire tot animatie’ op donderdag 25 november

Met de aangekondigde bezuinigingen wordt er steeds meer gevraagd van de creativiteit van filmmakers om de financiering van projecten van de grond te krijgen. Via de reguliere fondsen en omroepen zullen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk kleinere budgetten beschikbaar worden, waardoor er steeds meer naar andere bronnen van financiering gezocht moet worden. Het doel van deze themamiddag is om de aanwezigen te informeren over bestaande alternatieve manieren en initiatieven, en om inspiratie te bieden door voorbeelden te laten zien van succesvolle projecten waarvan de financiering (deels) buiten de gebaande paden is verkregen.

De volgende sprekers zullen een bijdrage leveren aan het programma:

Antoinette Hoes (bureau voor interactieve strategie Leylines) zal de themamiddag introduceren met het behandelen van een aantal successen en mislukkingen van projecten die tot stand zijn gekomen door alternatieve vormen van financiering.

Jess Search (The Channel 4 BRITDOC Foundation) kan gezien worden als expert op het gebied van ‘NGO (non-governmental organizations) funding en outreach’.  Ze is Chief Executive bij BRITDOC, een succesvolle Britse stichting die ervoor zorgt dat documentaireprojecten financieel van de grond komen door nieuwe partners samen te brengen, en door nieuwe businessmodellen aan te bieden. Hiernaast is ze organisator van ‘The Good Pitch’, een project dat filmmakers samenbrengt met NGO’s, foundations, filantropen, merken en media die zich richten op actuele sociale vraagstukken – om op deze manier samenwerkingsverbanden en campagnes op te zetten. Jess is ook bekend als medeoprichter van shootingpeople.org, het online netwerk van onafhankelijke filmmakers uit UK-USA.

Ton Roosendaal (Blender Foundation) zal komen vertellen over de manier waarop zijn project SINTEL tot stand is gekomen, een animatiefilm die voor het grootste deel gefinancierd is door middel van ‘crowd funding’. Meer dan een jaar heeft een internationaal team van 3D animators en vormgevers in de studio van het Amsterdamse Blender Institute aan de korte computeranimatiefilm gewerkt. Deze onafhankelijke productie werd gefinancierd door de online gebruikersgemeenschap van het vrije programma Blender, ondersteund door het Nederlands Fonds voor de Film, Cinegrid Amsterdam, en met sponsoring vanuit het internationale bedrijfsleven.

Er zal nog een spreker worden toegevoegd aan het programma. De aanvullende informatie hierover zal t.z.t. op de website van de NBF en DDG geplaatst worden.

Aansluitende borrel in Escape

Na het inhoudelijke programma is er de mogelijkheid om na te praten in de Escape Studio, waar de NBF en DDG een borrel organiseren van 17:00-19:00. Hier krijgt iedereen de kans om met de sprekers van gedachten te wisselen, te netwerken of gewoon  gezellig een borrel te drinken in festivalsfeer. De borrel is toegankelijk voor NBF- en DDG-leden.

Het is ook mogelijk om deel te nemen aan alleen de themamiddag of de borrel.

Wat: NBF/DDG themamiddag ‘Alternatieve financieringsmogelijkheden: van documentaire tot animatie’ en aansluitende borrel
Wanneer: donderdag 25 november 2010, programma 14:00-17:00, borrel 17:00-19:00
Waar: themamiddag in souterrain Mediafonds, Herengracht 609, borrel in de Escape Studio, Rembrandtplein 17, ingang via café de Kroon

De themamiddag is primair bedoeld voor NBF- en DDG-leden, zij krijgen voorrang bij aanmelding. Vol is vol! Aanmelden voor de themamiddag is wenselijk aangezien het aantal zitplaatsen beperkt is. Aanmelden kan bij het NBF-kantoor via nbf@nbf.nl of 020-6646588.