Barbara Visser wint de Mediafondsprijs Documentaire 2010

De Mediafondsprijs Documentaire, een geldbedrag van € 125.000,- is bestemd voor de realisering van het beste filmplan, dat in de IDFA Documentaireworkshop is ontwikkeld. De workshop wordt gesubsidieerd en mede georganiseerd door het Mediafonds. Dit jaar vieren IDFA en het Mediafonds hun twintigjarige samenwerking.

C.K. gaat over een boekhouder van een groot kunstenfonds die met zijn complete gezin plotseling van de aardbodem is verdwenen, en met hem miljoenen euro’s publiek geld. De verbijsterde achterblijvers doen hun uiterste best om zijn geheime levens te reconstrueren, waarbij de feiten, interpretatie en speculatie van iedereen afzonderlijk, een sterk wisselend beeld van C.K. en zijn daad opleveren.

Barbara Visser (Haarlem, 1966) studeerde fotografie en audiovisueel aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk wordt vertoond in musea in binnen- en buitenland, en was te zien op de biennales van São Paulo en Venetië. Daarnaast is Visser werkzaam als docent aan de masters opleidingen van de Design Academy Eindhoven en het Sandberg Instituut Amsterdam.

De jury, bestaande uit Marjoleine Boonstra, Aage Hollander, Robert Oey, Babeth Vanloo en Barbara Wiessing, koos het winnende plan uit acht filmplannen, die zijn ontwikkeld onder leiding van documentairemaker Coco Schrijber. Volgens het juryrapport is het winnende filmplan “een film die een thriller zou kunnen zijn, of een sprookje, over een man die de hele wereld voor de gek houdt en misschien uiteindelijk ook zichzelf door met miljoenen die niet van hem zijn een eigen leven te gaan leiden, en ons dan in verwarring achterlaat.” De deelnemers aan de workshop zijn geselecteerd door een commissie van o.a. vertegenwoordigers van de publieke omroep, op basis van een ingezonden synopsis. Eén van de publieke zenders zal de winnende documentaire uitzenden.

Bron: Mediafonds