E*Cinema 16 november : Milena Gierke: 8mm

De internationaal opererende kunstenaar werkt uitsluitend met 8mm-film en gebruikt haar camera om ogenschijnlijk alledaagse verschijnselen – een tafelkleed, een glas, glinsterend wateroppervlak – vast te leggen. Tijdens de avond in EYE zal Gierke ingaan op de relatie tussen haar werk en de schilderkunst, met name de zeventiende-eeuwse Nederlandse. De voertaal is Engels. Een compilatieprogramma met films uit de collectie samengesteld door Milena Gierke wordt aansluitend vertoond.
 
Milena Gierke

Programma 16 november – aanvangstijd 19.30

Le Corbusier au Mistral (Milena Gierke, 2005-2008, 6 min.)
Zomer in Marseille. Gierke maakt gebruikt van haar camera om het ‘Le Corbusier’ gebouw in Marseille tot in detail vast te leggen. De Mistral wind is een steeds aanwezig element.

Every Hour I (Milena Gierke, feb-april 1991, 6,5 min.)
Gedurende drie maanden heeft Gierke haarzelf en haar directe omgeving gefilmd. De uren dat ze sliep zijn zichtbaar door het gebruik van black film.

Every Hour II (Milena Gierke, dec. 1991- april 1992, 6,5 min.)
Het vervolg op Every Hour I. Gierke gebruikt dezelfde techniek.

Playing With Water (Milena Gierke, 1997, 2 min.)
Zonreflecties over het water in de Amsterdamse grachten leveren prachtige en intense beelden op.
Windows (Milena Gierke, 1996, 3 min.)
Dansende gordijnen in de wind vanuit een raam van een flat in New York. De schaduw van het gordijn valt op de fluwelen bank, in close-up gefilmd, levert dit een nieuwe dynamiek op.

Saskiaqueen (Milena Gierke, 1996, 3 min.)
Over de periode dat Gierke woonachtig is in Amsterdam. Op Koninginnedag verkleden Saskia en Milena zich helemaal in het Oranje.

Aansluitend programma 21.30

Bron: EYE Film Instituut