Voor NBF-leden: uitnodiging DDG ledenavond SCENA DEL CRIMINE

"Beter het geluid van de gevangenispoort dan het geluid van kerkklokken", luidt een Napolitaans gezegde.  Liever gevangen dan dood. De tieners die zitten opgesloten op gevangeniseiland Nisida voor de kust van Napels, gebruiken het als een wrange grap om hun uitzichtloze situatie te relativeren. Ze vertellen over hun leven aan de andere kant van het hek, in ‘het systeem’, de onderwereld, de zwijgende samenzwering die de straten van hun stad beheerst.

Scena del Crimine is een raamvertelling in zeven ‘scenes’ die begint en eindigt op het gevangeniseiland Nisida. Daar tussenin zien we gezichten van de stad die door de onderwereld zijn bepaald. Zo horen we het droevige verhaal van een grootmoeder over haar vermoorde kleinzoon. Op de forensische afdeling van de politie vertelt rechercheur Baiano hoe zijn vroegere klasgenootjes stuk voor stuk ten prooi vielen aan de maffia. Op de militaire academie wordt met een krampachtig streven tegenwicht geboden tegen de chaos van de stad. We zien de gekmakende verveling van kruimeldief Mauro die door huisarrest gekluisterd is, terwijl hij treurig uitkijkt op de levendige straten van Napels. De film schept een beklemmend beeld van een onderwereld die even ongrijpbaar als dichtbij is.

Scena del Crimine beleefde haar wereldpremière op het Internationale Filmfestival van Venetië, in het parallelprogramma Venice Days (Giornate degli Autori) en haar Nederlandse première op het afgelopen Nederlands Film Festival. De film zal in november worden vertoond op het IDFA.

Stokman maakte eerder de documentaries: The West Lusaka Man, Beautiful in Beaufort-Wes, Based on a True Story en ASH World Wide Suicide.

Scena del Crimine:
Regie, scenario: Walter Stokman
Camera: Jacko van ‘t Hof
Montage: Walter Stokman & Patrick Minks
Producent: Zeppers Film & TV in coproductie met de VPRO

Reserveren is noodzakelijk in verband met het beperkte aantal stoelen. Interesse om te komen, laat het ons weten op info@directorsguild.nl.

Datum: maandag 8 november
Locatie: EYE Film Instituut, Vondelpark 3, Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur