Nederlandse film sterk in de bioscoop

Foeksia de Miniheks, Briefgeheim, Sinterklaas en het Pakjesmysterie, Tirza, Ernst Bobbie en het Geheim van de Monta Rossa, Majesteit en Lang & Gelukkig bezetten afgelopen week de derde, negende, elfde, vijftiende, zestiende, achttiende en twintigste plaats. The American met George Clooney van de Nederlandse regisseur Anton Corbijn bezet de zeventiende positie.

De Nederlandse film heeft het afgelopen weekend gezamenlijk voor ruim 20 % procent van de kassaopbrengst gezorgd. De jeugdfilm Foeksia de miniheks van Johan Nijenhuis met onder meer Rachelle Verdel trok sinds de release op 6 oktober meer dan 200.000 bezoekers en behaalde al eerder de titel van Gouden film.

Binnenkort worden de volgende Nederlandse films in de bioscoop uitgebracht. Vorige week startte Majesteit van Peter de Baan in de bioscoop. Op 11 november komt Vlees van Maartje Seijfert en Victor Nieuwenhuizen en de film Sint van Dick Maas uit. Op 18 november wordt het door Nicole van Kilsdonk geregisseerde Richting West en de internationaal gelauwerde documentaire The Forgotten Space (Orrizonte prijs Venetië 2010) uitgebracht. Daarna volgt op 24 november Dik Trom van Arne Toonen en op 25 november De Eetclub van Robbert-Jan Westdijk.

De jeugdfilm Het Geheim van Joram Lürsen komt op 1 december in de bioscopen. Op 9 december gaat New Kids: Turbo! uit, evenals Parradox van In-Soo Radstake. En vanaf 16 december is Loft van Antionette Beumer te zien, de Nederlandse remake van de succesvolle Vlaamse hit van Erik van Looy.

Voor meer informatie:
Nederlands Fonds voor de Film
Jonathan Mees, communicatie
Telefoon: 020-5707681,
E-mail: j.mees@filmfonds.nl
www.filmfonds.nl