3D Televisie in heel Europa in de startblokken
Ondertussen zijn de fabrikanten van TV toestellen druk bezig met het uitrollen van hun producten voor televisies en Blu-ray spelers. Tijdens de 3D Dagen op 22 en 23 november maakt iMMovator de balans op. Als voorproefje publiceert iMMovator een onderzoek van Robert Briel; een overzicht van de 3D activiteiten in Europa.
Omroepen in de Verenigde Staten hebben het voortouw genomen met 3D initiatieven. De sportzender ESPN, onderdeel van het Disney concern, begon als eerste met het opnemen en doorgeven van evenementen in 3D. Inmiddels is EPSN een eigen 3D kanaal begonnen – dat wil zeggen: een kanaal dat alleen uitzendt als er inderdaad een evenement in 3D wordt opgenomen.
In Europa hebben het Britse betaal platform Sky, maar ook een sportzender als Eurosport het initiatief naar zich toe getrokken door actief met 3D programmering te beginnen. Eurosport zond eerder dit jaar de tennis wedstrijden van het grand slam toernooi Roland Garros in 3D uit, die in heel Europa werden getoond op speciale locaties. Sky zendt niet alleen de 3D wedstrijden die via ESPN uit de USA komen uit, maar is inmiddels actief met live voetbal in 3D, die in meer dan 1500 pubs wordt uitgezonden. Maar ook in Duitsland, Frankrijk en Italië zijn ook diverse 3D activiteiten gestart.
Nederland is schakel in distributie
In Nederland zelf maakte Ziggo afgelopen week bovendien bekend te starten met het aanbieden van 3D-films via interactieve televisie. Ziggo was al gestart met het 3D-kanaal NET 5 3D. Naast Ziggo zijn ook kabelbedrijf UPC en satellietbedrijf SES ASTRA bezig met het uitzenden van 3D. Behalve de Nederlandse 3D activiteiten speelt Nederland ook een belangrijke rol in de distributie van 3D programma’s uit de Verenigde Staten.
Het in Amsterdam gevestigde Digital Media Centre, onderdeel van Chellomedia, vormt een belangrijke schakel in het verspreiden van 3D programma’s naar de rest van Europa. Hier komen via een glasvezel verbinding onder de Atlantische Oceaan de signalen binnen uit de Verenigde Staten, bijvoorbeeld van de sportzender ESPN. Deze beelden komen uit Comcast Media Centre, het technisch centrum van het Amerikaanse kabel- en mediabedrijf Comcast in Denver, Colorado. Vanuit Amsterdam worden de beelden vervolgens via satelliet of glasvezel verspreid naar bijvoorbeeld de verschillende UPC kabelnetten in Europa.
3D: hype of toekomst?
Het volledige overzicht van Robert Briel is te vinden op www.immovator.nl en www.3dnl.net. Tijdens de 3D Dagen op 22 en 23 november gaat de discussie verder. Wat is de rol die sport speelt bij de ontwikkeling van 3D? Welke nieuwe businessmodellen ontstaan er? Wat betekent 3D voor televisie/film/reclame makers? Tijdens het plenaire congres geven sprekers als Rick Dean (3D@Home), San Fu Maltha (Fuworks) en Andy Quested (BBC) hun visie op deze vragen. Meer informatie over de 3D Dagen is te vinden op www.3ddagen.nl.
Bron: Immovator