Actiebijeenkomst "˜Nederland schreeuwt om cultuur’ in HMH op 22 november

De avond wordt onder meer ingevuld met optredens van Kyteman, het Metropole Orkest, NUHR, Moke, Wende Snijders, Waylon, Ernst Daniël Smid en Acda en de Munnik. Met deze uiteenlopende artiesten, die hun medewerking spontaan toezegden, belooft het een memorabele avond te worden. Kaarten zijn vanaf vandaag te koop.

Freek de Jonge: “De aanleiding voor de manifestatie, de bezuinigingen op kunst en cultuur, is in- en in- treurig. Maar dit wordt geen sombere avond en zeker geen protestavond, zoals veel mensen misschien verwachten. We zullen de inspirerende kracht van de kunst benadrukken. Het wordt een ode aan de cultuur die zo diep geworteld is in onze samenleving dat bezuinigingen erop als een minachting voor de beschaving ervaren worden. Ik zie ook wel dat zich een klimaatsverandering voltrekt, maar wat is er mooier dan strijden voor een goede zaak!”

“We willen bereiken dat het kabinet zich naar aanleiding van de inhoud en al dat moois dat we presenteren, nog eens buigt over de onevenredige bezuinigingen op kunst en cultuur,” zegt Caspar de Kiefte, bestuurder van FNV KIEM. “We gaan de argumenten nog een overzichtelijk naast elkaar zetten, en deze zichtbaar, hoorbaar en tastbaar illustreren.

Kunst en cultuur zal die avond niet alleen op het podium uitgedragen worden,” zegt De Kiefte. “Ook de entree en de foyer van de HMH zullen bol staan van wat Nederland aan kunsten te bieden heeft. Er worden onder meer filmpjes vertoond met korte statements van bekende Nederlanders die ook vinden dat er niet zo veel bezuinigd mag worden. De sector en FNV KIEM willen graag met de regering in gesprek. Er mag evenredig bezuinigd worden, óók in de kunstensector, maar niet met de kaalslag die de voorgenomen maatregelen aan zullen richten.”

De avond wordt gezamenlijk georganiseerd door FNV KIEM en Roje Hel B.V. Kaarten voor de avond kosten 17,50 euro (excl. reserveringskosten) en zijn te koop via de site www.stopculturelekaalslag.nl en www.ticketmaster.nl of via telefoonnummer 0900-3001250 (45 eurocent/minuut).

Line-up: Metropole Orkest, Moke, Kyteman, Introdans, Carel Kraayenhof, NUHR, Brigitte Kaandorp, Gijs Scholten van Aschat, Wim de Bie, Ernst Daniël Smid, Wende Snijders, Ruth Jacott, Waylon, Acda en de Munnik en diverse kunstinstellingen en –opleidingen.