Nieuwe IDFA-competitie voor documentaires over duurzaamheid

Een internationale jury zal twaalf documentaires beoordelen waarin de interactie tussen de mens en zijn leefomgeving centraal staan. De bijbehorende IDFA Award for Best Green Screen Documentary (€ 2500) wordt uitgereikt tijdens de slotceremonie op vrijdag 26 november. De nieuwe competitie is een samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het is niet voor het eerst dat IDFA documentaires over milieu, duurzaamheid en biodiversiteit een aparte plek in het programma geeft. In 2005 was Green Screen ook al een themaprogramma en het is sindsdien een terugkerend thema gebleven. Het aanbod van documentaires over milieu, duurzaamheid en biodiversiteit blijft groeien. Bovendien nodigen ze uit tot analyse en discussie en inspireren zo het publiek om te reflecteren op de relatie tussen de mens en zijn leefomgeving.

Storende windmolens, Al Gore en nucleair afval
In het programma komen uiteenlopende onderwerpen aan bod, van een onderaardse opslag voor nucleair afval (Into Eternity) tot een dorp waar de plaatsing van windmolens tot grote consternatie onder de bewoners leidt (Windfall). Cool It, over de Deense politicoloog Bjørn Lomborg, laat zien dat Al Gore’s An Inconvenient Truth ook verdeeldheid binnen de milieubeweging heeft veroorzaakt en Greenlit gaat op humoristische wijze over een poging om de productie van een speelfilm ‘groen’ te maken.

Prijsuitreiking

De documentaire die volgens de jury op een creatieve manier de dialoog tussen de mens en het milieu, duurzaamheid en biodiversiteit het beste belicht wordt beloond met de IDFA Award for Best Green Screen Documentary, ter waarde van € 2500.

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, omdat 2010 het jaar van de biodiversiteit is.

Green Screen debat en online films

Tijdens het festival wordt een debat georganiseerd waarin de verschillende onderwerpen uit de films aan bod komen.

Ook op IDFA TV, het online documentairekanaal van IDFA, staan tien oude Green Screen titels van IDFA die gratis te bekijken zijn, zoals The Veil of Berta en The Caviar Connection.

Films in de Green Screen Competitie

    * The Broken Moon (Brazilië) van Marcos Negrão en André Rangel
    * Cool It (VS) van Ondi Timoner
    * Future of Hope (IJsland/Engeland) van Henry Bateman
    * Greenlit (VS) van Miranda Bailey
    * Into Eternity (Denemarken/Zweden/Finland) van Michael Madsen
    * Locust (Australië) van Robert Nugent
    * The Pipe (Ierland) van Risteard O Dohmnaill
    * Queen of the Sun: What Are the Bees Telling Us? (VS) van Taggart Siegel
    * Selling the Silence (Finland) van Markku Tuurna
    * There Once Was an Island: Te Henua e Nnoho (Nieuw-Zeeland/Papua-Nieuwguinea/VS) van Brian March
    * Under the Green Sun (Frankrijk) van Chantal Lasbats
    * Windfall (VS) van Laura Israel

Op 18 oktober wordt de selectie van IDFA 2010 bekend gemaakt. Op 6 november staan de beschrijvingen van de films op de website van IDFA.

Bron: IDFA