Gouden Film voor TIRZA

Vandaag kregen hoofdrolspeler Gijs Scholten van Aschat en regisseur Rudolf van den Berg de Gouden Film overhandigd in Pathé Tuschinski in Amsterdam.
 
TIRZA, naar de gelijknamige bestseller van Arnon Grunberg, vertelt het verhaal van Jörgen Hofmeester (Gijs Scholten van Aschat). Een gescheiden vader van twee dochters, die ogenschijnlijk alles onder controle heeft. In werkelijkheid raakt hij juist alle controle kwijt, ook over zijn jongste dochter en oogappel Tirza (Sylvia Hoeks). Een paar dagen nadat Tirza en haar vriendje Choukri zijn vertrokken voor een reis door Namibië, heeft haar vader nog niets van hen gehoord. Hij vertrekt naar het Afrikaanse woestijnland om zijn dochter op te sporen en ontmoet daar Kaisa, die hem volgt op zijn vastberaden zoektocht. Samen met haar ontdekt hij wat Tirza is overkomen; een lot dat huiveringwekkender is dan hij in zijn ergste nachtmerries heeft kunnen voorzien.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film, worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

TIRZA is geproduceerd door Fu Works (San Fu Maltha) en Cadenza Films (Jeroen Koolbergen) in coproductie met de NPS (Marina Blok) en het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo). De film is tot stand gekomen als Telescoop-project met steun van het Ministerie van OCW, het Nederlands Fonds voor de Film en CoBO. Daarnaast zijn er bijdragen toegekend door het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Gemeente Den Haag.

De opnames hebben plaatsgevonden in Namibië, Zuid-Afrika en Den Haag.
Independent Films verzorgt de bioscoopdistributie van de film. TIRZA draait momenteel in 69 zalen in Nederland.

www.tirzadefilm.nl

Foto: Felix Kalkman

Bron: Nederlands Filmfestival