ZONDER PARDON van Marc Koppen en Theo Maassen winnaar Cinema.nl Afficheprijs 2010

Het winnende affiche toont een harde zwart-wit foto van een knielende Theo Maassen, biddend voor een beter Nederland. Het in beeld en tekst volledig symmetrisch ontworpen affiche doet het idee van de op vampiervleugels lijkende Rorschachtest van het decor nog extra versterken. De druipende vleugels en de enkele tekstregel in bloedrood doen de rest. Koppen en Maassen waren in 2008 ook al genomineerd voor de Cinema.nl Afficheprijs met TBS.
 
‘Realistisch en symbolisch met die twee druipende “Nederlanden” als vleugels’ stond op een kaartje, ‘Doet me denken aan een gevallen engel’ en ‘Een originele verbeelding van Nederland’. ‘Verreweg het meest originele affiche’, beargumenteerde een van de stemmers zijn keuze. ‘Maakt dat je even stopt om goed te kijken’, noteerde een andere stemmer. ‘Beetje stripachtig en grappig, maar ook duister en dreigend.’ Weer een andere stemmer vond: ‘Nederland bloedt; ik vind het een mooie vondst.’
 
Zonder pardon – op 12 november 2009 in de Nederlandse bioscopen uitgebracht door Independent Films – is een registratie van de gelijknamige, zeer succesvolle theatershow van Theo Maassen. Regisseur Norbert ter Hall gebruikte tien camera’s, waardoor de toeschouwer ‘veel dichterbij komt dan in het theater’.
 
De poster kreeg ruim 28 procent van de stemmen. Er is bijna 1.500 keer gestemd; online, en in het Festivalpaviljoen op de Neude in Utrecht. De Cinema.nl Afficheprijs is uitgereikt in de Talkshow van het Nederlands Film Festival, gepresenteerd door Claudia de Breij, op woensdag 29 september.
 
De Cinema.nl Afficheprijs is in 2001 in het leven geroepen om een onderbelicht, maar belangrijk onderdeel van de filmpromotie naar een hoger peil te brengen. De winnaar wordt bepaald door het publiek. Het publiek had deze editie naast Zonder pardon de keuze uit De gelukkige huisvrouw (Gijs Kuijper), Great Kills Road (Jean Paul Commandeur), Meat (Sandor Nieuwenhuijs) en Win/Win (Susanne Keilhack & Joost Hiensch).
 
De voorselectie is gemaakt door een vakjury, bestaande uit Anne van Driel (plaatsvervangend chef kunst van de Volkskrant), Marten Jongema (curator Stedelijk Museum Amsterdam), Joram Lürsen (filmregisseur), Lex Reitsma (grafisch ontwerper), Monique van Schendelen (publiciteitsbureau MvSP) en Paul Verstraeten (communicatie- en marketingadviseur). De jury beoordeelde niet alleen op artistieke criteria; de posters worden ook geacht communicatief en wervend te zijn.
 
Alle 44 affiches die naar de prijs meedongen, zijn opgenomen in de museale collectie van het EYE Film Instituut, dat de wisseltrofee beschikbaar stelt.

De overweging van de jury om Zonder pardon te nomineren:
Het filmaffiche van Zonder pardon is eigenlijk een theateraffiche. De gelijknamige, gitzwarte theatervoorstelling van Theo Maassen werd met tien filmcamera’s geregistreerd en vervolgens uitsluitend in de bioscoop vertoond. Het affiche is niet meer dan een harde zwart-wit foto van een knielende Theo Maassen, biddend voor een beter Nederland. Het in beeld en tekst volledig symmetrisch ontworpen affiche doet het idee van de op vampiervleugels lijkende Rorschachtest van het decor nog extra versterken. De druipende vleugels en de enkele tekstregel in bloedrood doen de rest. Dit affiche laat zien waar het voor staat.
 
De Cinema.nl Afficheprijs Eregalerij
2010  Zonder pardon (ontwerp Marc Koppen en Theo Maassen)
2009  Angst  (ontwerp Sander Plug)
2008  De muze  (ontwerp Silvia Vergeer)
2007  Ellen ten Damme – As I Was Wondering Where This Mixed-Up Little Life of Mine Was Leading To (ontwerp Paul Postma)
2006  Diep  (ontwerp Brat Ljatifi)
2005  06/05  (ontwerp Frank Kampes)
2004  Grimm  (ontwerp Alex van Warmerdam)
2003  Van God los  (ontwerp Gijs Kuijper)
2002  Minoes  (ontwerp Michael van Randeraat)
2001  Îles flottantes  (ontwerp Brat Ljatifi)

Bron: persbericht MVSP