Nominaties verschillende awards bekendgemaakt

Op vrijdag 24 september vindt de uitreiking plaats om 17:00 uur in Louis Hartlooper Complex 1 aansluitend op de ‘Dag van de makers van morgen’, tussen 11:00 en 17:00 uur. Genomineerd voor de Tuschinski Award voor de beste afstudeerfilm van de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam zijn (in alfabetische volgorde):

•    Eché Janga, MO (fictie)
•    Lizette Mataheru, RUMAH TUA (documentaire)
•    Niels van Koevorden, WINTERSLAAP IN LUKOMIR (documentaire)
Genomineerd voor de Dioraphte Stimuleringsprijs (voorheen NFF Student Award), voor de beste afstudeerfilm van een van de overige academies zijn (in alfabetische volgorde):
•    Kim Brand, DE ZORGFABRIEK (documentaire), HKU
•    Ruud Lenssen, KATHEM & CHRIS (documentaire), Willem de Kooning Academie
•    Sia Hermanides, SUIKERTRIP (fictie), HKU
Genomineerd voor de NVS Producenten Award  voor de beste producent van een afstudeerfilm zijn (in alfabetische volgorde):
•    Faye Wilkie, VIVA LA FONS!, (fictie) HKU
•    Floor Houwink & Jemima van der Tholen, MO (fictie) en WINTERSLAAP IN LUKOMIR (documentaire), NFTA
•    Sabine Smits & Koen Barnhard, DICHT BIJ MIJ VANDAAN (fictie) NFTVA

De Tuschinski Award bestaat uit een prijs van € 5.000,- van Pathé Cinemas BV. De winnaar wordt gekozen door de leden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

De Dioraphte Stimuleringsprijs (voorheen NFF Student Award) is een prijs van € 5.000,- die het Nederlands Film Festival kan toekennen dankzij Stichting Dioraphte. Deze stichting steunt kwalitatieve projecten op het gebied van kunst en cultuur met een landelijk of internationaal bereik. Met deze stimuleringsprijs steunt Stichting Dioraphte jonge filmmakers om zich ook in de toekomst te kunnen ontwikkelen en te presenteren.

De NVS Producenten Award bestaat uit een prijs van € 5.000,- van De Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten. De juryleden zijn producenten Hanneke Niens (KeyFilm) en San Fu Maltha (Fu Works). De NVS wil door het uitreiken van deze prijs jong productie talent stimuleren om inhoud te geven aan het vak van producent zoals de NVS dat voor ogen heeft: de producent als maker, motor en als creatief ondernemer. De NVS is de belangenvereniging van Nederlandse speelfilm- en documentaireproducenten en bestaat uit leden die behoren tot de harde kern van filmproducerend Nederland. De NVS heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het opbouwen en onderhouden van een sterk netwerk met alle, voor film relevante, spelers in de sector.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2010.