Tirza is Nederlandse Oscarinzending

De film kan worden genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film.

Tirza is de verfilming van het gelijknamige boek van Arnon Grunberg over een man die naar Namibië reist om zijn dochter op te sporen. De hoofdrollen worden vertolkt door Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks en Johanna ter Steege.

Tirza is op 22 september ook de openingsfilm van het Nederlands Film Festival.

De Academy die de Oscars uitreikt, maakt half januari bekend welke negen titels van de bijna zeventig inzendingen in deze categorie op de zogenoemde ‘shortlist’ staan. Hieruit worden vijf nominaties gekozen. Deze titels maken 27 februari concreet kans op de Oscar.

Nederland stond de afgelopen twee jaar op de shortlist met Zwartboek en Oorlogswinter, maar stootte niet door tot de nominaties. De laatste Nederlandse speelfilm die werd genomineerd, was De Tweeling (2002). De laatste Nederlandse speelfilm die het beeldje daadwerkelijk won, was Karakter (1997).