27 Speelfilms in race voor Gouden Kalf

Dit betekent dat er zeven speelfilms die wel op het festival worden vertoond niet mee doen aan de competitie. Dat zijn er meer dan voorgaande jaren.

”Het beeld bestaat dat alle Nederlandse speelfilms die uitkomen ook mee doen aan de competitie”, legt Van Aalst uit. ”Maar dat is niet juist.”

In totaal meldden zich dit jaar 431 speelfilms, korte films en documentaires aan. Hiervan worden er eind september 232 vertoond. ”Niet elke film heeft de kwaliteit om op het festival te draaien”, vindt de directeur. ”Zelfs al betekent dat dat je mensen teleur moet stellen.”

Het NFF wil nadrukkelijk de Nederlandse film over de hele breedte laten zien. ”Maar we stellen wel een ondergrens”, legt Van Aalst uit. ”De selectiecommissie beoordeelt alle films op hun artistieke kwaliteiten.”

Publiekshits als de Sinterklaasfilms van regisseur Martijn van Nellestijn of Anubis vallen buiten de boot van de competitie. ”We hebben tien jaar geleden ook andere prijzen in het leven geroepen waarmee we films die een groot publiek bereiken een steun in de rug geven.”

Deze Gouden, Platina en Diamanten Films, die worden uitgereikt aan Nederlandse producties die meer dan 100.000, 400.000 of een miljoen bezoekers trekken, zijn het afgelopen jaar negen, vier en één maal vergeven. ”Het was een erg goed jaar voor de Nederlandse film”, oordeelt Van Aalst.

Het programma van het festival, en dus ook de 27 speelfilms die dit jaar in aanmerking komen voor de Gouden Kalveren, wordt op 7 september bekendgemaakt. De dertigste editie van het evenement vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober.

Bron: ANP