DE LEUGEN in première op het 30ste Nederlands Film Festival

Documentairemaker Robert Oey legt de motieven bloot achter het drama rond de van leugens beschuldigde Ayaan Hirsi Ali.

Op 15 mei 2006 maakte VVD-politica Ayaan Hirsi Ali bekend dat ze een baan bij een Amerikaanse denktank had geaccepteerd. Dezelfde dag liet VVD-minister Rita Verdonk weten dat Hirsi Ali waarschijnlijk haar Nederlanderschap zou verliezen. Het was het begin van een politiek drama dat leidde tot de val van het kabinet op 29 juni. In de reconstructie van de gebeurtenissen komen hoofdrolspelers Rita Verdonk, Hilbrand Nawijn, Femke Halsema, Britta Böhler en Ayaan Hirsi Ali aan het woord. Daarnaast Volkskrant redacteur Chris Rutenfrans, toenmalig Eerste Kamervoorzitter Frans Weisglas, de toenmalig adviseur van Gerrit Zalm: Kees Driehuis en Jutta Chorus, co-auteur van een boek over Hirsi Ali. Nu het stof neergedaald is lijken de zaken meer nuance te hebben dan toen. De terugblik is doorsneden met beelden van een asielprocedure en archiefbeelden van Ayaan Hirsi Ali.
 
De muziek is gearrangeerd en geproduceerd door Reyn Ouwehand met opvallende liedteksten van Erik Jan Harmens gezongen door (ex) politici, (voormalig) asielzoekers en ‘gewone’ Nederlanders. De liedjes brengen emoties en motieven over die in de gesproken interviews en gesprekken onbesproken blijven.

DE LEUGEN is een productie van René Mendel voor Interakt, met bijdragen van het Mediafonds, het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBO-fonds. Cinema Delicatessen verzorgt de distributie. DE LEUGEN is vanaf 30 september te zien in de Nederlandse bioscopen.

Voorafgaand aan de première van DE LEUGEN organiseert het Nederlands Film Festival in samenwerking met het Mediafonds in de Stadsschouwburg het debat Spiegel van Holland: de Leugen regeert?. Een themamiddag over de rol van Nederlands drama ten aanzien van de recente politieke geschiedenis van ons land. Kan drama iets zichtbaar maken dat journalistiek niet kan?

Het 30ste Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2010.

Bron: persbericht NFF