SCENA DEL CRIMINE en THE FORGOTTEN SPACE geselecteerd voor filmfestival Venetië

THE FORGOTTEN SPACE beleeft zijn wereldpremière in het Orizzonti competitie programma. Dit programmaonderdeel, dat sinds 2004 bestaat, signaleert nieuwe trends in wereld cinema. Bij de wereldpremière in Venetië zullen beide regisseurs aanwezig zijn.

De film is geproduceerd door Frank van Reemst en Joost Verheij van Doc.Eye Film  Amsterdam in coproductie met Wildart Film Wenen. Het filmproject is ontstaan vanuit een initiatief van SKOR / Stichting Kunst in Openbare Ruimte. Later dit jaar brengt Mokum Filmdistributie The Forgotten Space uit in de filmtheaters, waarna VPRO- Holland Doc de film op televisie zal uitzenden.
 
In het filmische essay The Forgotten Space verkennen Allan Sekula en Noël Burch de zee; de ‘vergeten ruimte’ van onze moderne tijd, waar globalisering en de huidige financiële crisis op de meest prangende wijze zichtbaar worden’. Globalisering heeft de arbeid, geldstromen en productiemiddelen mobiel gemaakt. Meer dan 90% van het goederenvervoer wereldwijd loopt via de zee. The Forgotten Space volgt dit geglobaliseerde containervervoer. De film onderzoekt de havens van Rotterdam en de effecten van de Betuwe route, bezoekt het verlaten dorp Doel bij Antwerpen dat opgeofferd wordt aan de uitbreiding van de haven. We zien hoe de economische crisis zich verdiept rond de havens van Los Angeles en wat er verandert in Hong Kong waar de industrie zich heeft verplaatst naar de nieuwe economische zones van Zuidelijk China zoals Shenzhen. En wat is er gebeurd met de oude Spaanse havenstad Bilbao?

De documentaire SCENA DEL CRIMINE beleeft zijn wereldpremière in het parallelprogramma van het internationale filmfestival, Venice Days (Giornate degli Autori) en maakt onderdeel uit van het programma ‘Italy: Portraits and Landscapes’.

SCENA DEL CRIMINE is een raamvertelling in zeven ‘scenes’ die begint en eindigt op het gevangeniseiland Nisida. Daar tussenin zien we gezichten van de stad die door de onderwereld zijn bepaald. Zo horen we het droevige verhaal van een grootmoeder over haar vermoorde kleinzoon. Op de forensische afdeling van de politie vertelt rechercheur Baiano hoe zijn vroegere klasgenootjes stuk voor stuk ten prooi vielen aan de maffia. Op de militaire academie wordt met een krampachtig streven tegenwicht geboden tegen de chaos van de stad. We zien de gekmakende verveling van kruimeldief Mauro die door huisarrest gekluisterd is, terwijl hij treurig uitkijkt op de levendige straten van Napels.

SCENA DEL CRIMINE schept een beklemmend beeld van een onderwereld die even ongrijpbaar als dichtbij is.

De film beleeft zijn Nederlandse première tijdens het komende Nederlands Film Festival.

Bron: persbericht MVSP en website Nederlands Filmfestival