Vier internationale coproducties geselecteerd

De Nederlandse producenten gaan vier films uit Chili, Uruguay en Argentinië coproduceren.
Hubert Bals Fonds Plus is opgericht in 2006 om de internationale betrokkenheid te bevorderen van Nederlandse producenten bij films die zijn ondersteund door het Hubert Bals Fonds van het IFFR.

Hubert Bals Fonds Plus selectie 2010:
IDTV Motel Films coproduceert TANTA AGUA (SO MUCH WATER), speelfilmdebuut van de Uruguayaanse filmmakers Ana Guevara & Leticia Jorge, een productie van Control Z Films uit Uruguay (bekend van onder meer 25 WATTS en GIGANTE) en Bonita Films uit Mexico.

NFI Productions uit Rotterdam coproduceert VILLEGAS van Gonzalo Tobal, een productie van het Argentijnse Rei Cine en Tresmilmundos Cine en het Franse Cine-Sud Promotion.

Circe Films uit Amsterdam coproduceert DE JUEVES A DOMINGO (THURSDAY THROUGH SUNDAY) van filmmaker Dominga Sotomayor, een Chileense productie van Cinestación and Forastero.

Volya Films uit Rotterdam coproduceert SOLO, het speelfilmdebuut van Guillermo Rocamora, een productie van Seacuatico uit Uruguay, Promenades Films uit Frankrijk en Sudestada Cine uit Argentinië.

Iwana Chronis, manager van het Hubert Bals Fonds over het Plus-programma: “Hubert Bals Fonds Plus heeft zich in vijf jaar bewezen als succesvol project voor zowel filmmakers als producenten. Begin dit jaar won AGUA FRÍA DE MAR van Paz Fabrega, een coproductie van Isabella Films, een VPRO Tiger Award in Rotterdam; in mei ging THE LIGHT THIEF van Aktan Arym Kubat, een coproductie Volya Films in première in de Quinzaine-sectie van het filmfestival van Cannes. De film is bovendien geselecteerd voor de serie galascreenings op het Piazza Grande in Locarno.

De meerderheid van de projecten ingediend voor de selectieronde 2010 kwam uit Latijns-Amerika. Voor de komende jaren streeft het programma naar meer geografische spreiding van aanvragen. Ondertussen blijven de kwaliteit en de levensvatbaarheid van filmprojecten de belangrijkste selectiecriteria van Hubert Bals Fonds Plus. Om de Nederlandse coproducenten tegemoet te komen kunnen in 2011 niet een, maar twee keer aanvragen worden ingediend: voor 1 maart en 1 oktober (2011).”

Bron: website Filmfonds