YouTube wil de bioscoop in

Het ideale scherm voor video in 4k (4096 bij 2304 pixels) is ruim 7,5 meter (25 voet), blogt ingenieur Ramesh Sarukkai van YouTube. Imax Digital-films worden vertoond met twee 2k-projectoren die hun beelden over elkaar heen projecteren. Zowel 4k-camera’s als -projectoren zijn behoorlijk kostbaar en dus zelden gebruikt.
Vijf video’s

Google heeft alvast wel een playlist aangemaakt met de 4k-video’s die YouTube rijk is. Dat zijn er momenteel vijf. Het bekijken van die showcase-bestanden vereist wel een zeer snelle internetverbinding, waarschuwt Sarukkai. Een snelle pc met krachtige videokaart is ook geen overbodige luxe voor dit super high-res formaat.

De ondersteuning voor het op bioscopen gerichte 4k video volgt slechts enkele dagen na de aankondiging van een YouTube-dienst voor de woonkamer. Dat zogeheten Leanback biedt een meer op de tv en afstandbediening gerichte interface. Het verkeert nu in de bèta-fase.

In november vorig jaar heeft YouTube ondersteuning voor high-definition (HD) video geïntroduceerd. Dat omvat zowel 1080p (full HD) als 720p. Laatstgenoemde was voorheen de maximale resolutie die de videosite kon weergeven.

Bron: Webwereld