VPRO Documentaire Prijs 2010 voor Winterslaap in Lukomir

Met de VPRO Documentaire Prijs wil de VPRO jong talent stimuleren. Om te onderstrepen dat filmmaken teamwork is, wordt de prijs toegekend aan de hele crew.

Deze bestaat uit Niels van Koevorden (regie), Jemima van der Tholen (productie), Floor Houwink ten Cate (productie), Oscar Verpoort (camera), Dennis Kersten (geluid), Daan Wijdeveld (montage). Zij krijgen een Golden Ticket voor het Sheffield Doc/Fest in Engeland. Hier kunnen de makers gedurende vijf dagen inspiratie op doen, films bekijken, masterclasses volgen, en krijgen zij een introductie in de internationale documentairemarkt. Bovendien doet hun film mee in de studentencompetitie van het festival. De documentaire zal later dit jaar worden uitgezonden door HUMAN.

De jury, gevormd door Stan van Engelen, Barbara Truyen en Marieke Schoenmakers, oordeelde dat in Winterslaap in Lukomir vorm en inhoud goed op elkaar aansluiten. ‘Hierbij hebben de makers vertrouwd op de kwaliteit van het materiaal en geen toevoegingen gedaan die afbreuk hadden kunnen doen aan de essentie van de universele thematiek, ontvolking van het platteland. De karakters worden mooi uitgewerkt. Tragiek en humor wisselen elkaar af. Een aparte vermelding verdient de kwaliteit van het camerawerk en ook de zeer evenwichtige montage.‘

Bron: website VPRO