NPS, Teleac en RVU samen verder als NTR

NTR staat niet voor Nederlandse Televisie en Radio, maar is samengesteld uit de eerste letters van de nu nog zelfstandige omroepen. Speerpunten zijn informatie, educatie en cultuur, met speciale aandacht voor jongeren en diversiteit.

”We hebben alle drie dezelfde achtergrond, geen leden en een specifieke omroeptaak. Daarom dachten we: we gooien de boel bij elkaar,” zegt NPS-directeur Joop Daalmeijer, nu nog directeur van de NPS en toekomstig ad-interim directeur van NTR. De omroepen hopen zo hun positie in het bestel te versterken en kosten te besparen. De NPS krijgt vanaf september zeven miljoen euro minder door een herverdeling van het totale omroepbudget. Teleac en RVU moesten hun overheadkosten drastisch omlaag brengen.

NTR krijgt de totale zendtijd van de drie afzonderlijke omroepen en heeft 70 tot 72 miljoen euro per jaar te besteden. Dat zijn de budgetten van NPS, Teleac en RVU bij elkaar opgeteld. De acht tot twaalf procent besparingen die de fusie volgens Daalmeijer oplevert, komen ten goede van de programmering.

Wat de kijker vanaf 1 september van de operatie merkt? Niet veel. Een ander logo in de hoek van het beeldscherm is vooralsnog het enige. Achter de schermen gebeurt er meer. In aanloop naar het samengaan hebben de drie omroepen afzonderlijk een reorganisatie doorgevoerd. Daarbij zijn bij Teleac achttien voltijdbanen verdwenen, bij de NPS 48 en bij de RVU twee. Bij NTR werken straks circa 450 mensen. Nog maximaal zes voltijdbanen verdwijnen, vanwege dubbelbezette functies. Naar een nieuwe directeur wordt buiten een van de fusieomroepen gezocht.

Henk Hagoort, baas van de Publieke Omroep, pleitte in zijn nieuwjaarsrede voor het terugbrengen van het aantal omroepen, van 24 (inclusief nieuwkomers Powned en WNL) naar maximaal vijftien in 2015. Door de fusie van NPS, Teleac en RVU en het verdwijnen van Llink staat de teller per september op 21 omroepen.

Bron: Het Parool