FilmbankTV juni

Een speurtocht langs leegstaande kunsttempels in Amsterdam. Bootjes varen als een dolle. Op een verlaten stuk snelweg zetten verveelde pubers de knop om. Een overdaad aan activiteiten, of juist een volkomen gebrek daaraan. Nu te zien op Filmbank TV: acht korte films van Marc Schmidt, Jérôme Schlomoff, Rongwrong, Karel Doing, Gerbrand Burger, Manon Bovenkerk, Hans Muller en Barbara Meter.

Happy End
Karel Doing | 2006 | 10 min. 50 sec. | video | geen dialoog
Een engel bezoekt het voormalige RDM-arbeidersdorp Heijplaat. Meneer Roest werkt in zijn groentetuin en Mevrouw Roest is onderweg naar huis. De wereld draait door maar meneer en mevrouw Roest zijn blij om elkaar weer te zien.

Roeien

Anna Abrahams, Jan Frederik Groot | 2003 | 3 min. 30 sec. | 35mm | geen dialoog
Geanimeerde film-loop van een roeier, gemaakt met een zelfgebouwde pinhole camera. De bevroren beelden zijn tijdloos, de reis zonder einde.

Hudson River
Gerbrand Burger | 2005 | 3 min. 50 sec. | video | geen dialoog
Vervreemdende blik op de Hudson River, New York.

Nooit varen boten in de bergen

Barbara Meter | 2002 | 10 min. | 16mm | geen dialoog
Impressies van Griekenland. Over de opschudding die ontstaat zodra men op een boot stapt – een kudde schapen, een wandeling en een lied, een verkenningstocht van een typisch Grieks dorp, koffie drinkende mensen – en bovendien een onderzoek naar de filmkorrel.

MS Providenskiya

Manon Bovenkerk | 2003 | 2 min. | video | geen dialoog
Providenskiya is een haven in de meest afgelegen hoek van Siberië. Verwijst de naam van het schip de MS Providenskiya naar deze troosteloze plek, of naar ‘providence’, voorzienigheid, en is er een hogere macht in het spel? Zeker is dat de lading van het schip iets herbergt dat niet van deze wereld is. Als het schip voor anker ligt in de haven probeert dit ding aan land te komen. Het vindt een scheur in de wand, verplaatst zich door de pijpleidingen, en zingt in de electriciteitsdraden.

Slow Start

Marc Schmidt | 2002 | 7 min. | video | geen dialoog
Filmmaker Marc Schmidt maakte met acteurs van Theater de Noordelingen de korte film Slow Start. Op een hete zomerdag verzamelen zich op een afgelegen industrieterrein jongeren met een scooter. Na het startschot schieten de zes scooters weg. Eén gaat onderuit, de anderen rijden door – om zich door niemand en niets meer te laten stoppen.

Ostrako
Hans Muller | 2004 | 5 min. | 16mm | geen dialoog
Timelapsefilm opgenomen vanaf de boeg van de bulkcarrier OSTRAKO, die vanuit de Amsterdamse haven via het Noordzeekanaal naar zee gaat, om in Brazilië een nieuwe lading sojabonen op te halen. Het stabiele, 15 meter hoge standpunt geeft de kijker het gevoel te zweven hoog boven het water en de afstand tot de omgeving maakt dat je die ervaart als een miniatuurwereld.

Amsterdam réconstruction

Jérome Schlomoff | 2007 | 19 min. 19 sec. | 35mm | geen dialoog
Een wandeling door de culturele ruïnes van de stad Amsterdam. Met een 35mm-filmmagazijn voorzien van een minuscuul gaatje (pinhole), legt Schlomoff de lege zalen van het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum, galerie W139 en de bioscoopzaal van het Maison Descartes vast. Het is vreemd hoe snel je de functie van de ruimtes herkent, ook zonder kunst. Om de kracht aan te geven die uitgaat van al die bouwplaatsen voor de kunsten, legt Schlomoff een parallel met de dynamiek in de Amsterdamse havens, waar schepen en kranen dansen op het ritme van de stem van de filmmaker.

Informatie FilmbankTV

Elke maand presenteert filmbankTV een nieuw compilatieprogramma. FilmbankTV vertoont films die uniek zijn in hun onconventionele onderwerpskeuze, aanpak en vorm. De films zijn zo mooi, verwarrend, hard of absurd dat ze moeilijk te vergeten zijn. Het formaat en de lengte zijn onbelangrijk. Kwaliteit is het enige selectiecriterium. De programma’s duren een uur en blijven 2 maanden online. FilmbankTV legt de nadruk op beeld en geluid: geen advertenties, geen logo’s en de hoogst mogelijke resolutie. U heeft een kabel of een ADSL verbinding en Quicktime 7 nodig om van de films te kunnen genieten.

FilmbankTV is te bekijken via www.filmbanktv.nl