Beeld voor Beeld documentaire filmfestival – 1 t/m 6 juni 2010 in Tropentheater, Amsterdam

Zuid-Afrika krijgt steeds meer aandacht en niet alleen vanwege het WK. Berichten door zoals de moord op Terre’Blanche, leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging, en de verijdelde aanslagen van extreemrechtse blanken op zwarte townships laten zien dat het land tussen hoop en vrees verkeert.

François Verster en Saskia Vredeveld laten ons beide drie van hun films zien om deze daarna met elkaar en met het publiek te bespreken. De laatste film van Vredeveld Black Diamonds  zal op het festival in  wereldpremière gaan. Andere films die van hen vertoond zullen worden, zijn: Across the border en My beloved country van Vredeveld en When the war is over, The Mothers’ house en het met een Emmy Award bekroonde A Lion’s Tail van Verster.

Blanke angst
Van Forest of Crocodiles van Mark Aitken is een deel te zien geweest in het programma Netwerk op maandag 12 april 2010. Deze uitzending heeft voor de nodige discussie gezorgd over de blanke angst voor de zwarte bevolking. Aitken zal na de vertoning uitgebreid ingaan op dit onderwerp.

Tijdens de festivalweek staat Saskia Vredeveld centraal op het digitale documentairekanaal van de gezamenlijke publieke omroepen, HollandDoc 24.

Om het festival in te luiden, wordt op dinsdag 1 juni voor de eerste keer de Adriaan Gerbrands Lezing georganiseerd in het Museum Volkenkunde te Leiden. Dit jaar uiteraard geheel in het teken van Zuid-Afrika. Professor Ntongela Masilela zal met de lezing “The emergence of the aestethic in relation to the political in the history of the New African Movement.” een cultuur-historische context neerzetten. In zijn baanbrekende boek “To change Reels: Film and Film Culture in South Africa” bespreekt hij de betekenis van cinema tijdens de Apartheid. De twee allereerste films die ooit in Zuid-Afrika gemaakt zijn, worden op zaterdag 5 juni in het Museum Volkenkunde vertoond.

Nieuw leven in de oude wijk

De verkiezingen staan voor de deur en een belangrijk onderwerp is de leefbaarheid in de oude wijken van de grote steden. Het festival wordt daarom afgesloten met twee wereldpremières van eigen bodem: Hier – in de Dapperbuurt en Rook, Gezag en Rummikub tonen het leven in de oude wijken van binnenuit. Voer voor de geest in het kader van de aanstaande Tweede Kamer verkiezingen en beide wereldpremières!

J.C. Lamster
Honderd jaar geleden maakte J.C. Lamster de eerste documentaire beelden in het toenmalige Nederlands-Indië. Lamster was verbonden aan het Koloniale Instituut, voorloper van het huidige Koninklijke Instituut voor de Tropen. Deze dag wordt georganiseerd in samenwerking met KIT publishers en Eye Film Instituut. Op vrijdag 4 juni zijn een seminar, films en de presentatie van een boek en DVD over Lamster georganiseerd in het kader van 100 jaar KIT.

Openingsfilm
De film Naach van Saba Dewan opent woensdagavond het festival. Waar overdag op het Indiase platteland vee wordt verkocht, staan ’s nachts tientallen meisjes te dansen achter prikkeldraad met enkel mannelijk publiek. De optredens zijn geladen met seksuele energie.  Een wereldpremière met muziek, dans en opwinding.

Voor informatie over data en tijden van de films, zie www.beeldvoorbeeld.nl.