Filmproducenten stappen uit NVS

Zij voelen zich ”in steeds minder mate vertegenwoordigd door het bestuur en de directie van de NVS”. Volgens de producenten worden zij door het bestuur structureel te weinig geraadpleegd op belangrijke dossiers. Zij spreken over een ”democratisch tekort in de organisatie”. Verder is er onvrede over de slechte communicatie tussen het bestuur en de directie en de leden.

Het gaat om productiehuizen die veelal artistieke films maken, zoals Augustus Film (Paradise Now), Circe Film (Guernsey), Flinck Film (A’dam-EVA), Waterland Film (Nachtrit) en IJswater Films (Skin). de NVS telt in totaal 32 leden.

De ontevreden producenten en de vereniging ondernemen nog een laatste poging om de breuk te lijmen. Er heeft de komende week nog een gesprek plaats tussen de twee strijdende partijen.

De NVS vertegenwoordigt de Nederlandse speelfilmproducenten bij onder meer het ministerie van OCW, de Publieke Omroep, het Filmfonds en diverse zusterverenigingen van regisseurs, scenarioschrijvers, filmverhuurders en bioscopen. Hoe de uitgetreden speelfilmproducenten in de toekomst het contact met al deze organisaties gaan onderhouden, is niet duidelijk.

Directeur Hans van Brussel van de NVS laat maandag weten het zeer te betreuren dat de acht producenten hun lidmaatschap hebben opgezegd. Hij kan deels begrijpen dat zij zich steeds minder vertegenwoordigd voelen door zijn organisatie. ”Het aantal producenten van de meer artistieke films in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen”, legt hij uit. ”Terwijl de pot met geld voor dit segment van de markt even groot is gebleven.” Die realiteit zal gezien de bezuinigingen die in Den Haag op stapel staan ook niet snel veranderen, vermoedt Van Brussel. ”Misschien voelen zij dat als slechte belangenbehartiging.” In het verwijt dat de NVS ondemocratisch zou zijn herkent hij zich niet. ”We hebben nog nooit zoveel ledenvergaderingen gehad als het afgelopen jaar”, rekent hij voor. ”En alle leden van het bestuur zijn op volstrekt democratische wijze gekozen.” De directeur hoopt dat het aanstaande gesprek zicht op uitkomst biedt.

Bron: ANP