Lang Rotterdams 2010, winnaars fase 1 bekend

De inzendingen zijn beoordeeld door de commissie Lang Rotterdams, bestaande uit deskundigen uit het Nederlandse filmveld en onder voorzitterschap van het RMF, Jacques van Heijningen. In de commissie Lang Rotterdams 2010 hebben zitting: Willemien van Aalst (Nederlands Film Festival), Marit van den Elshout (IFFR/CineMart), Kees Kasander (The Kasander Film Company), Jean Heijl (Moonlight Film Distribution), Krijn Meerburg (Amstel Film, bestuur RMF), Froukje Tan (regisseur) en Marc van Warmerdam (Graniet Film).

De commissie heeft op 9 april jl. vergaderd en de vijf projectplannen geselecteerd voor de 2e fase van Lang Rotterdams 2010. De vijf winnaars ontvangen een bijdrage van € 5.000,– waarmee de projecten verder ontwikkeld worden tot een treatment. In augustus 2010 zal de commissie de vijf projecten opnieuw beoordelen, waarna twee projecten zullen worden geselecteerd en uitgewerkt tot volledig scenario (fase 3).

De volgende vijf projecten zijn geselecteerd voor de 2e fase Lang Rotterdams:

Common Descent
Producent: Revolver Media, Raymond van der Kaaij
Scenario: Ben Young
Regie: Eelko Ferwerda
Wanneer een jonge hedgefonds werknemer en de arrogante managers boven hem worden gegijzeld door een woedende investeerder, moet de werknemer de ontvoerder en zijn corrupte collega’s te slim af zijn om het weekend te overleven.

KKKKHARD
Producent: Draper & Cooper Films, Lisette Kelder & Ilse Ronteltap
Scenario: Victor Kop & Wouter Stoter
Door de dood van een vriend ziet Ronnie, een 19-jarige Feyenoord fan, zijn ongecompliceerde leventje langzaam uiteenvallen. Vriendschap, zijn liefde voor Feyenoord en zelfs de veiligheid van zijn ouders blijken niet vanzelfsprekend. Ronnie moet volwassen keuzes maken.

Olympus
Producent: Studio Rev, Jeroen S. Rozendaal
Scenario & regie: Ferry van Schijndel
Olympus is een zwarte komedie over de aan lager wal geraakte Griekse god Zeus, die weer in zichzelf moet gaan geloven om niet helemaal te verdwijnen.

Suicide Melody
Producent: Studio Rev, Jeroen S. Rozendaal
Scenario & regie: Cindy Jansen
Een zelfmoordhuis waar de bewoners een doodswens hebben en de tv kijkende toeschouwers door wegstemming bepalen wie zich als eerste het leven ontneemt. Ze kwamen naar het zelfmoordhuis om hun leven te kunnen beëindigen, maar vonden een andere oplossing dan de dood. Iedereen, behalve Antoine.

Toegetakeld door de liefde
Producent: Draper & Cooper Films, Lisette Kelder & Ilse Ronteltap
Scenario & regie: Ari Deelder
Aat is eenzaam. Heeft geen relatie, geen familie en geen vrienden. Hij gaat braaf elke dag op de fiets naar zijn saaie werk bij de krant. Een grijs kantoor, met chagrijnige collega’s, dito baas en stapels werk. Waarschijnlijk is hij depressief, maar te moe om dit te herkennen, laat staan om hier wat aan te doen. Zijn hart is een keer gebroken, zijn gedichtenbundel geflopt, en zijn toekomstdromen vervlogen. Aat wacht op het einde.

De commissie was zeer te spreken over de variëteit en veelheid aan ideeën die zijn ingediend voor Lang Rotterdams. Lang Rotterdams is een wedstrijd waarbij in deze fase slechts vijf projecten door kunnen gaan, hetgeen niet wil zeggen dat alle projecten die niet zijn geselecteerd, per definitie niet de moeite waard zijn om verder uit te werken. Het RMF feliciteert de winnaars en bedankt alle andere inzenders voor de moeite en tijd die zij in hun plannen hebben gestoken.
   
Bron: website Rotterdam Media Fonds