Piet Meerburg (90) overleden

Meerburg, geboren in De Bilt, richtte in 1945 de Amsterdamse bioscoop Kriterion op, waarmee hij en andere studenten in de studiebeursloze tijd geld konden verdienen om hun studie af te ronden. Hoewel de bioscoopbond er in eerste instantie niks in zag, groeide de bioscoop al snel uit tot een vaste ontmoetingsplaats voor filmliefhebbers.

In 1946 was hij medeverantwoordelijk voor de oprichting van het Historisch Filmarchief, het latere Filmmuseum. In het eerste jaar van het archief bekleedde Meerburg de functie van directeur en wist hij onder andere de unieke filmcollectie van de Nederlandsche Filmliga veilig te stellen.

In de decennia daarna legde Meerburg zich voornamelijk toe op het exploiteren van theaters. Op het hoogtepunt van zijn loopbaan had zijn bedrijf Meerburg Theaters ruim vijftig bioscoopzalen in Nederland en vijf in België. In 1984 deed hij zijn concern van de hand. Een groot deel van zijn theaters is uiteindelijk overgenomen door Pathé, nu de grootste bioscoopexploitant van Nederland. Wel bleef Meerburg tot eind jaren negentig theater De Uitkijk in Amsterdam beheren.

Bron: cinema.nl