CINEBLEND woensdag 7 april 2010

SAVAN organiseert deze avond in samenwerking met het Amsterdams Historisch Museum. Aanleiding voor het thema is de tentoonstelling De Hoerengracht, een installatie geïnspireerd op de Wallen, gemaakt door de Amerikaanse kunstenaars Ed en Nancy Kienholz. De tentoonstelling is vanaf 20 maart in het museum te zien. Het duo maakte in de jaren ’80 een straat met peeskamertjes met schaars geklede poppen, zittend achter roodverlichte vensters langs een duister steegje. Als het ware de Wallen, samengebald in een straat.

Over het oudste beroep en haar beoefenaars bestaan vele en tevens conflicterende beelden. Prostituees zijn slechte vrouwen, aan lager wal geraakt, zondig. Ze zijn slachtoffer, van hun opvoeding, van loverboys of van mensenhandelaren. Ze zijn sterke vrouwen, eigen baas, en mondig.

Met de volgende gasten die in één of meer van hun films prostitutie als onderwerp hebben, gaan we in op de bestaande beelden en veranderingen hierin.

Roeland Kerbosch maakte in 1968 de film ‘Rondom het Oudekerksplein’, die een beeld geeft van de Wallen in de jaren ‘60.

Metje Blaak, zelf ex-prostituee, maakte diverse films over prostitutie waaronder ‘Public Woman’ over haar eigen jeugd.

Meral Uslu heeft in de jaren ’80 en ’90 meerdere films over prostituees gemaakt. In haar film ‘Hoeren’ (1991) portretteert ze zeven uiteenlopende mannen en vrouwen die als prostitue(e) werken.

Frans Bromet toont ‘work in progress’, fragmenten uit een film over Project 1012, een initiatief van de gemeente om de Wallen op te schonen.

Discussieleider is Annemarie de Wildt, conservator van het Amsterdams Historisch Museum. Ze geeft tevens een korte toelichting op de tentoonstelling De Hoerengracht, met vertoning van enkele fragmenten uit de documentaire die in samenwerking met The National Gallery door Wendy van Wilgenburg bij deze tentoonstelling is gemaakt.

Voor meer informatie: www.savan.nl/cineblend, info@savan.nl, 020 – 5688 520 020 – 5688 520