Nederlandse Moslim Omroep failliet

Eind februari vroeg de NMO al surseance van betaling aan in een poging de boekhouding op orde te krijgen. De zendmachtiging van de NMO loopt tot 1 september. Na die datum heft de omroep zichzelf op, samen met de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO).

De vrijkomende zendtijd voor de nieuwe periode tot december 2015 wordt toegewezen aan de nieuwe Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON). Bij de NMO werken volgens Visch ongeveer dertig mensen. Vrijdagmiddag wordt het personeel geïnformeerd over de verdere gang van zaken.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zegt dat de radioprogramma’s van de Nederlandse Moslim Omroep zaterdag gewoon doorgaan. ”De curator moet nog contact met ons opnemen hoe het verder gaat met de programma’s”, aldus de woordvoerster van de NPO. Het personeel van de NMO heeft vrijdagmiddag uit de media moeten vernemen dat de omroep failliet is. De medewerkers laten weten ‘totaal ontzet’ te zijn over de situatie.

NMO-eindredacteur Rashied Alibux: "Het personeel is niet bij dit proces betrokken geweest en is ervan overtuigd dat met deze faillissementsaanvraag niet in het belang van de werknemers is gehandeld." De-NMO medewerkers kondigen aan protest aan te tekenen tegen het faillissement. De NMO liet in februari weten ‘ernstig gehinderd’ te worden door verschillende rechtszaken en beslagleggingen. De zaken hebben te maken met de handelwijze van voormalig directeur Frank William. Een jaar geleden werd bekend dat William wordt verdacht van misbruik van omroepgeld, oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte. Hij moet nog voor de rechter komen.

Bron: ANP/Novum/NU.nl