FilmbankTV maart

Met werk van Gerard Holthuis, Patrick Gofre, Ben van Lieshout, Gilles Frenken & Jan Frederik Groot, Arianne Olthaar & Marjolijn van der Meij en Atousa Bandeh Ghiasabadi.

City at night (AMS)
Gerard Holthuis | 2000 | 9′ | video
Een thriller zonder plot in Haagse grachten, geïnspireerd op een scène uit Apocalypse Now. Een boot vaart ‘s nachts door de grachten en observeert mensen en gebouwen. Wat is er gebeurd?

Achmed attend sa tante

Patrick Gofre | 2005 | 8′ | 8mm
Achmed wacht op Schiphol op de komst van zijn tante. Tot die tijd dwaalt hij schijnbaar doelloos rond tussen de aankomsthal en de wachtruimtes. Anderen, ook wachtend, kruisen zijn pad. Maar is dat het enige wat er gebeurt?

Night at the mall
Ben van Lieshout | 2001 | 18′ | 16mm
Korte gestileerde film over een controversiële plek. In een voornamelijk observerende stijl toont de film de hoogte- en dieptepunten van winkelcentrum Hoog Catharijne en het aangrenzende stationsgebied van Utrecht. Een betonnen jungle met verlaten uithoeken, tunnels en gewelven lijkt haar eigen leven te leiden onder het overweldigende neonlicht. Geleidelijk toont de ruimte zich als een dynamisch maar gehavend organisme, gecontrasteerd met de gangen van junks, schoonmakers, reizigers en winkelende voorbijgangers.

Null X
Gilles Frenken & Jan Frederik Groot | 2004 | 6′ | video
0000 0000 1110 0111 (NULL X in binaire code) is een korte film over de eigentijdse gebouwde omgeving. De verschijningsvorm van veel gebouwen en infrastructurele elementen kenmerkt zich meer en meer door een sterke inzichzelf gekeerdheid. De plaats (X) is niet langer duidelijk gedefinieerd. Het gevolg is dat grote delen van het landschap veranderen in Non-Places, niet-omgevingen. De opnamen vonden plaats rondom Benidorm, in de anonieme zone aan de rand van deze Non-Place bij uitstek. De beeldtaal is observerend. De camera probeert de wereld waar te nemen als een projectie in een draadraster, volgens het mathematisch perspectief.

TNO Rijswijk 1998

Marjolijn van der Meij & Arianne Olthaar | 2006 | 5’11 | video
Experimenten met katten; hoe reageren zij op verschillende soorten muziek?

My own 1000 square metres

Atousa Bandeh Ghiasabadi | 2006 | 14′ | video
Een Iranese vrouw besluit, na 17 jaar in Nederland gewoond te hebben, om terug te gaan naar Iran met de droom een stuk grond te kopen. Haar reis om een goed stuk land te vinden, loopt parallel aan het bezoek van de nieuwe Iranese president aan de Verenigde Naties. Langzaamaan ontdekt ze dat haar droom minder makkelijk te realiseren is als zij had gedacht.

FilmbankTV

Elke maand presenteert filmbankTV een nieuw compilatieprogramma. FilmbankTV vertoont films die uniek zijn in hun onconventionele onderwerpskeuze, aanpak en vorm. De films zijn zo mooi, verwarrend, hard of absurd dat ze moeilijk te vergeten zijn. Het formaat en de lengte zijn onbelangrijk. Kwaliteit is het enige selectiecriterium. De programma’s duren een uur en blijven 2 maanden online. FilmbankTV legt de nadruk op beeld en geluid: geen advertenties, geen logo’s en de hoogst mogelijke resolutie. U heeft een kabel of een ADSL verbinding en Quicktime 7 nodig om van de films te kunnen genieten. www.filmbanktv.nl