Doku.Arts 2010

Doku.Arts, 9 t/m 13 juni 2010, EYE, Vondelpark 3, Amsterdam.

De vijfde editie van Doku.Arts richt zich op beeldende kunst en de relatie tussen musea en cinema. De laatste jaren tonen galeries en musea voor moderne- en hedendaagse kunst steeds meer belangstelling voor film en filmgeschiedenis; de Hermitage, het Louvre en Musée d’Orsay coproduceren zelfs avondvullende bioscoopfilms. En voor hedendaagse kunstenaars blijkt film steeds vaker het geëigende expressiemiddel. Zo maakte Shirin Neshat voor haar eerste bioscoopfilm gebruik van een aantal van haar video-installaties. Ook voor speelfilmregisseurs blijkt het museum van belang: Gouden Palm-winnaar Abbas Kiarostami verwierf bekendheid als regisseur van Taste of Cherry (1997) en The Wind Will Carry Us (1999). Zijn huidige werk, dat traditionele verteltechnieken schuwt, zou volgens de critici uitstekend passen in een rustige museumomgeving. Tijdens Doku.Arts is zijn voorlaatste werk Shirin (2008) te zien. Andere Iraanse documentaries zijn The Treasure Cave (2009, Bahman Kiarostami), Reza Haeri’s All Restrictions End (2009) and Mokarrameh (1999) van Ebrahim Mokhtari. 

Openingsfilm in aanwezigheid Shirin Neshat
Het festival opent 9 juni met een voorstelling van Women Without Men (2009), het speelfilmdebuut van de Iraans-Amerikaanse fotograaf en videokunstenaar Shirin Neshat, die wereldfaam verwierf met de fotoserie Women of Allah (1993-1997). Women Without Men, een allegorische vertelling over vier vrouwen die naar zelfstandigheid streven in het Perzië van 1953, sleepte op het filmfestival van Venetië de Zilveren Leeuw, de UNICEF-prijs en een nominatie voor de Gouden Leeuw in de wacht. De voorstelling vindt plaats in aanwezigheid van de regisseur, coregisseur Shoja Azari en artdirector Shahram Karimi.

Programma: The Making of Women Without Men

Tijdens Doku.Arts beleeft The Making of Women Without Men van Shirin Neshat en Shoja Azari zijn wereldpremière. In deze documentaire gaan de makers in op de politieke en maatschappelijke achtergronden van de speelfilm. Het definitieve programma van Doku.Arts wordt eind april bekend gemaakt. 

Seminar
Tijdens Doku.Arts organiseert het Mediafonds een seminar voor professionals uit media en cultuur. De vakwereld praat over nieuwe ontwikkelingen: musea zetten eigen internetkanalen op en fungeren als zelfstandige filmproducenten en distributeurs. Wat betekent dit voor onafhankelijke producenten en omroepen? Conservatoren en medewerkers van Centre Pompidou, Tate Media, Museum Boijmans Van Beuningen en het Stedelijk Museum Amsterdam delen hun bevindingen. 

Over Doku.Arts
Om de variëteit en experimenteerdrift in het genre van de kunstdocumentaire te tonen richtte filmmaker en festivalleider Andreas Lewin in 2006 Doku.Arts op. Na twee edities in Berlijn verhuisde het festival in 2008 naar het Filmmuseum in Amsterdam (nu EYE Film Instituut Nederland). Doku.Arts richt zich niet op traditionele kunstenaarsportretten (biopics) maar brengt  naar vorm en inhoud opmerkelijke kunstdocumentaires, filmessays, compilaties  en hommages. Alle regisseurs van de geselecteerde films worden uitgenodigd. De uitgebreide nagesprekken met de makers en het publiek vormen een belangrijk onderdeel van het festivalprogramma, waarin ook hoogtepunten zijn te zien uit de EYE-collectie.

Partners

Doku.Arts is een samenwerking van EYE Film Instituut Nederland, Mediafonds (Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties) en Andreas Lewin Filmproduktion, Berlin.

Over EYE
Per 1 januari 2010 zijn het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, de Filmbank en Holland Film gefuseerd tot EYE Film Instituut Nederland.

http://www.doku-arts.com