E*Cinema 23 februari: Filmbanktour #26 Map the Mind

Programma 23 februari
Restauratiewagens (Arianna Olthaar, 15 min), is een eerbetoon aan de interieurs van ‘treinbistro’s’ uit de jaren zestig en zeventig, Rihla (Gerbrand Burger, 11 min) verbeeldt een reis van Oost naar West aan de hand van fragmenten uit Arabische en Islamitische literatuur. In het schilderachtige Les complices (Nora Martirosyan, 39 min) duikt een vrouw in haar bewogen verleden.

Les complices
Over de makers: Arianne Olthaar (1970) studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag en maakt sinds 1993 Super8-films en video’s. Olthaar woont en werkt in Den Haag.

Gerbrand Burger (1976) studeerde politicologie, taal en cultuur in Leiden en vervolgens beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Na een verblijf als kunstenaar in New York verkreeg hij een plaats bij De Ateliers, Amsterdam.

Restauratiewagens
Nora Martirosyan (Armenië, 1973) studeerde aan de Armeense kunstacademie in Yerevan, de Gerrit Rietveld academie en de Rijksakademie in Amsterdam. Haar video werken zijn vertoond op verschillende internationale festivals. Martirosyan woont tegenwoordig in Montpellier, Frankrijk.

Filmbanktour #26: Map the Mind
Compilatieprogramma 65’ kleur
23 februari 19.45
EYE, Vondelpark 3, Amsterdam

****

Komende edities E*Cinema:
16 maart – Een avond met Marco Pando
27 april – Filmbanktour #27
25 mei – Poolse experimentele film

E*Cinema? EYE presenteert met E*Cinema een maandelijkse serie met historische en zeer recente experimentele films uit binnen- en buitenland. Sinds 2004 werken het Filmmuseum en de Filmbank samen op het gebied van distributie, conservering en onderzoek van en naar de Nederlandse experimentele film.

EYE? Per 1 januari 2010 zijn het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, de Filmbank en Holland Film gefuseerd tot EYE Film Instituut Nederland.