Bioscopen weigeren nieuwe Disney te vertonen

In heel Europa en zelfs in de Verenigde Staten heeft een groot aantal belangrijke bioscoopexploitanten de film in de ban gedaan. De reden hiervoor is de onvrede over het releasebeleid van Disney. De distributeur wil de film, die begin maart wereldwijd in de bioscopen moet gaan draaien, al in juni op dvd uitbrengen.

Dit gaat volgens de exploitanten in tegen afspraken die de bioscoop- en de dvd-branche met elkaar hebben gemaakt. Officieel moeten er meer dan vier maanden zitten tussen een bioscoop- en dvd-release, omdat de bioscopen anders te weinig tijd hebben om de film aan te bieden aan het publiek.

De Nederlandse bioscoopbranche sluit zich aan bij het internationale besluit om de film niet te vertonen. ”Het is geen Nederlands probleem”, beklemtoont Youry Bredewold van Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland. ”Alle grote bedrijven in Europa en Amerika hebben zich achter dit besluit geschaard.” Het gedrag van Disney, die de afspraken niet zou eerbiedigen, is volgens Pathé ”zeer bedreigend voor het filmbedrijf. Een nieuwe productie moet de tijd krijgen om zijn geld in de bioscopen op te brengen. Disney schiet ook zichzelf in de voet met dit beleid.” (ANP)