Marleen Gorris en Frank Peijnenburg worden de nieuwe intendanten bij het Filmfonds

Marleen Gorris heeft als scenarist, regisseur en producent zowel nationaal als internationaal een groot aantal producties op haar naam staan. Zij schreef onder meer het scenario van De Stilte rond Christine M (1982, o.m. bekroond met het Gouden Kalf voor beste regie), Gebroken Spiegels (1984, o.m. bekroond met de publieksprijs van de Nederlandse Filmdagen), The Last Island (1990), Antonia (1995) waarvoor zij twee Gouden Kalveren, de publieksprijs van het festival in Toronto en een Oscar won voor beste buitenlandse film in 1996, Mrs Dalloway (1997),The Luzhin Defence (2000), Carolina (2003) en Within the Whirlwind (2008). Zij werkt op dit moment aan de pre-productie van de Engels/Zuid-Afrikaanse film Heaven and Earth, is bezig met de voorbereiding van de EO-televisieserie Rembrandt en ik en van de bioscoopfilms Spijkerschrift en De Zwarte met het witte Hart. Gorris over haar aanstelling: ‘Mede met fondssteun heb ik het geluk gehad mijn eerste verhalen te kunnen verfilmen. Ik sta graag eens aan de andere kant om filmmakers te helpen hun dromen voor een breed publiek te realiseren’.

Frank Peijnenburg is bij filmdistributeur A-film verantwoordelijk voor de nationale en internationale acquisitie van speelfilms, documentaires en tv series. Hij zal zijn nationale werkzaamheden daar overdragen en zich richten op internationale acquisitie. Eerder werkte hij onder meer bij de Publieke Omroep als redacteur van culturele programma’s. Hij was mede-initiatiefnemer en eindredacteur van het project Kort! dat voorziet in de jaarlijkse productie van tien Nederlandse korte films. Vanaf 1995 was hij bij de NPS verantwoordelijk voor de invulling van de buitenlandse filmprogrammering met accent op arthouse en wereldcinema. Later ook voor Nederland 3 en de gehele Publieke Omroep. Peijnenburg: ‘Het gaat me aan het hart dat de arthouse cinema onder druk staat. Ik ben niet van plan mij hierbij neer te leggen en vind het fantastisch om daar vanuit het fonds met makers zo direct aan te kunnen werken.’

De intendant van het Filmfonds adviseert en begeleidt producenten, regisseurs en scenarioschrijvers bij het ontwikkelen en productierijp maken van speelfilmprojecten. De aanstelling is voor twee jaar. De intendant krijgt een budget van 3 miljoen euro om aan een aantal films een ontwikkelingsbijdrage en realiseringssubsidie te geven zonder verdere ruggespraak met adviescommissies.

Marleen Gorris en Frank Peijnenburg starten deze maand in hun nieuwe functie. Begin maart maken de intendanten hun beleid en selectiecriteria bekend op de website van het Filmfonds. De vorige intendanten nemen geen nieuwe projecten meer aan en zullen de door hen geselecteerde projecten blijven begeleiden.

Bron: website Filmfonds